Instagram

Zouden we Instagram op een andere manier gebruiken als likes er niet meer toe deden?

Jane Wong, bekend om het doorspitten van de broncode van sociale media, heeft ontdekt dat Instagram zou experimenteren met het verbergen van likes. Concreet vond ze een venster waarin wordt uitgelegd dat Instagram wil dat je volgers zich focussen op je foto’s, niet op het aantal likes dat je krijgt. Enkel de plaatser van de foto zou kunnen zien hoeveel mensen de foto geliket hebben. Anderen kunnen bijvoorbeeld wel zien of er vrienden zijn die de foto een Instagram-hartje hebben gegeven.

Instagram heeft intussen gereageerd op het nieuws. Zij melden dat ze de functie op dit moment niet aan het testen zijn, maar dat ze wel altijd actief op zoek zijn naar mogelijkheden om de sociale druk op het platform te verlagen. Er zijn wel meerdere bedrijven die zwaar inzetten op digitaal welzijn, maar het verbergen van het aantal likes zou wel een erg controversiële beslissing zijn.

Mogelijk komt de functionaliteit er nooit, maar het blijft interessante materie om over na te denken. Zou de manier waarop we Instagram gebruiken fundamenteel anders worden wanneer het aantal likes niet meer zichtbaar is? Vaak wordt beeldmateriaal namelijk geselecteerd op het aantal likes dat het kan opleveren op Instagram. De beslissing zou sowieso de authenticiteit van gebruikers ten goede komen.