taxi

In de aanloop van de nakende beursgang van Uber, krijgt het zelfrijdende segment van Uber een sterke financiële injectie. De afdeling zal daarnaast ook heel wat onafhankelijker worden.  

Uber kondigde recent aan dat Toyota, Denso en Softbank een totaalbedrag van 1 miljard zullen investeren in hun Advanced Technologies Group (Uber ATG), in een deal die dat segment van het bedrijf waardeert op 7,25 miljard dollar. Dat bedrag komt bovenop de investering van 500 miljoen dollar vorig jaar. Toyota en Uber hebben laten weten die investering zou leiden tot een lijn autonome auto’s naar het evenbeeld van de Toyota Sierra minivan. 

Er zijn ondertussen al heel wat grote autobedrijven die een partnership aangaan met technologiegiganten, aangezien verwacht wordt dat de autonome wagenindustrie in de komende jaren nog sterk zal aangroeien. Uber-CEO Dara Khosrowshahi wist daarover het volgende te zeggen: “De ontwikkeling van zelfrijdende technologie zal de transportsector zoals we die vandaag kennen sterk transformeren, waardoor onze straten veiliger en onze steden leefbaarder zullen worden.”  

De deal zal pas in het derde kwartaal gefinaliseerd worden, wat normaal gezien na de beursgang van Uber zou vallen, die in mei gepland staat. De beursgang dreigde eerst nog uitgesteld te worden omwille van het schandaal met een zelfrijdende auto in 2018. Uber werd echter vrijgesproken, waardoor de IPO ook gevrijwaard bleef. 

De Advanced Technologies Group van Uber zal geleid worden door een aparte CEO, en de raad van bestuur zal bestaan uit 6 kaderleden van Uber, eentje van Toyota, en eentje van Softbank.