Nieuws

Sri Lanka beperkt internettoegang na aanslagen

Sri Lanka heeft zijn sociale media even stopgezet omwille van terroristisch geweld in het land. Het gaat om een tijdelijke stop op sociale netwerken zoals Facebook, WhatsApp en Viber nadat een resem terroristische aanslagen het land opschrikte.

Gisteren, 21 april, vonden er op het eiland verschillende aanslagen plaats die aan elkaar lijken gelinkt te zijn, en die 200 mensen van het leven beroofden. Udaya Seneviratne, secretaris van de Sri Lankaanse president beschrijft de socialemediastop als een poging om “de verspreiding van incorrecte informatie te verhinderen”.

Sri Lanka is daarmee niet het enige land dat het gebruik van sociale netwerken beperkt. Zo limiteren ook de Democratische Republiek van Congo, de Islamitische Republiek van Iran en Turkije de toegang tot het internet. Hoewel de limieten die Sri Lanka oplegt tijdelijk zijn, en duidelijk ervoor willen zorgen dat de situatie niet verder escaleert, hebben al die landen met elkaar gemeen dat ze de vrije meningsuiting online sterk inperken.

Facebook en andere internetgiganten hebben al hun eigen stappen ondernomen om de verspreiding van fake news tegen te gaan. Zo legde Facebook limieten op voor Whatsapp omtrent het forwarden van berichten. Sri Lanka lijkt echter niet te vertrouwen op die maatregelen en neemt het heft liever zelf in handen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business