Nieuws

Huawei mag delen van 5G-netwerk in VK ontwikkelen

Ondanks de afkeur van Huawei uit de Verenigde Staten, mag het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk toch meewerken aan de uitrol van het 5G-netwerk.

Goed nieuws voor het Chinese Huawei want binnenkort mag het in het Verenigd Koninkrijk meewerken aan de uitrol van het 5G-netwerk. Dat heeft Therese May beslist vanuit haar voorzittersfunctie in de National Security Council. Er horen echter wel bepaalde maatregelen bij deze beslissing.

Huawei krijgt weliswaar niet het volledige vertrouwen van het VK. Het wordt dan wel betrokken bij de ontwikkeling van het 5G-netwerk en mag meebouwen aan de infrastructuur, maar dit geldt niet voor de kerninfrastructuur. Dat gedeelte blijft voorbehouden voor andere (nog niet nader vernoemde) partijen.

May gaat hier ook in tegen de meningen van haar ministers. Die namen het negatieve advies van de VS wel ter harte en vreesden voor veiligheidsrisico’s. Zij ijverden dus voor een volledig verbod, maar May dacht daar anders over.

Het valt nog af te wachten hoe Huawei zal reageren op deze beslissing. Aan de ene kant zou er tevredenheid kunnen zijn, maar aan de andere kant krijgt het toch geen volledig vertrouwen van het VK. Daar heeft het land zijn redenen voor: het bedrijf heeft namelijk ook meegewerkt aan de huidige telecomnetwerken, waar enkele cryptografische problemen gevonden zijn. Huawei is er tot op heden nog niet in geslaagd om die problemen op te lossen.

Deze beslissing zal ongetwijfeld ook impact hebben op hoe andere landen omgaan met Huawei. De Chinese telecomreus heeft een omstreden reputatie, waardoor sommige landen niet al te enthousiast zijn om hun 5G-netwerk in de handen van Huawei te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business