Nokia 9 PureView - 2

De Nokia 9 PureView lijkt een probleem met zijn vingerafdrukscanner te hebben: met een simpel object, het hoeft geen vinger te zijn, lijkt de in-display scanner de telefoon al te ontgrendelen.

Eind februari bracht HMD Global, eigenaar van de Nokia Mobile-merkrechten, de NokiaPureView uit. Het was de eerste high-end smartphone sinds de Nokia 8 Sirocco uit februari 2018. Daarbij ligt er ook een zekere focus op de camera’s van het toestel, waar de PureView-naam een verwijzing naar is. Verder legt Nokia bij het high-end toestel de focus op het verwijderen van schermranden. Nog niet eerder was er een Nokia-smartphone met zulke dunne randen. Dat heeft ook een ‘nadeel’, de vingerafdrukscanner kon zo niet onder het scherm geplaatst worden. Nokia Mobile heeft vervolgens een scanner in het scherm geplaatst: helaas blijkt het vrij gemakkelijk om deze om de tuin te leiden.

In-display vingerafdrukscanner

Het is niet de eerste keer sinds de lancering van de telefoon dat er problemen met de scanner in het scherm opspelen. Eerder deden veel klachten de ronde over een scanner die zeer moeilijk was om te ontgrendelen, waardoor bij elke ontgrendeling een code of patroon invullen een vereiste werd. Met de beveiligingspatches van april bracht HMD Global een oplossing door de restricties van de scanner iets te verlagen. Helaas lijkt het er nu op dat de beveiliging iets te veel is verlaagd: een Nokia 9 PureView is namelijk in een klein aantal gevallen te ontgrendelen met niet-geregistreerde objecten, zo valt te lezen op Twitter. Inmiddels heeft ook Juho Servikas zich ook gemeld bij het gesprek.

Problemen met de scanner werden op 22 april voor het eerst op Twitter geplaatst. In een video laat DecodedPixel zien dat hij zijn Nokia 9 kan ontgrendelen met zijn vinger, of met een pakje kauwgom. Marton Barcza, het personage achter YouTube-kanaal TechAltar, werd bij het probleem betrokken. Ook in zijn geval leek het mogelijk te zijn om de scanner te ontgrendelen met andere vingers. In een e-mail aan Barcza laat HMD Global weten onderzoek uit te voeren naar het probleem. DecodedPixel kreeg in een tweet reactie van Juho Servikas, Chief Product Officer binnen het bedrijf. Het lijkt er dan ook op dat het bedrijf er serieus mee aan de slag gaat, wanneer er een oplossing komt is onbekend.