Nieuws

Facebook houdt drie tot vijf miljard dollar vrij voor boete FTC

Na het privacy-schandaal met Cambrigde Analytica kwam Facebook onder vuur te liggen bij de FTC. De commissie voerde uitgebreid onderzoek uit, en onderhandelt nu met Facebook over een boete.

Facebook kwam begin 2018 in een negatief daglicht te staan vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Sindsdien is de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) bezig met onderzoek naar de manier waarop Facebook zijn gebruikersdata met andere partijen deelt. In februari werd het bekend dat Facebook aan het onderhandelen was met de commissie. De onderhandelingen lijken nog niet te zijn afgelopen, maar toch heeft het bedrijf al een boete ingecalculeerd. In de kwartaalcijfers is te lezen dat drie tot vijf miljard dollar van de omzet is klaargezet om de boete op te kunnen vangen.

Facebook: positief eerste kwartaal

Over het algemeen lijkt Facebook een prima eerste kwartaal achter de rug te hebben. Om precies te zijn wist het bedrijf een omzet te behalen van 15,1 miljard dollar. De omzet ligt 26 procent hoger in vergelijking met de omzet in het eerste kwartaal van 2018. Door de verwachte boete van de FTC ligt de winst in het eerste kwartaal wel een stuk lager op 2,4 miljard dollar. In vergelijking met het eerste kwartaal in 2018 is de winst met 51 procent gedaald. Toch is niet alles negatief: in het eerste kwartaal had het platform 2,38 miljard maandelijkse gebruikers, een verbetering van 8 procent Year-on-Year (YoY). Het dagelijkse aantal gebruikers steeg tevens met 8 procent naar 1,56 miljard.

Als de boete daadwerkelijk tussen de drie en vijf miljard dollar in zal vallen, dan is het de hoogste boete van de commissie ooit. Het recordbedrag lag tot op heden in handen van Google. De zoekgigant moest in de Verenigde Staten 22,5 miljoen dollar betalen voor privacy gedragingen. In het rapport van Facebook is overigens terug te lezen dat het bedrag slechts een schatting is. Er wordt nog druk met de FTC onderhandelt over een boete, en het bedrijf wil daar voorlopig ook nog geen uitspraken over doen. Tegelijkertijd is het voor het platform onbekend wanneer de onderhandelingen zijn afgelopen. Of Facebook naast de boete nog andere maatregelen opgelegd zal krijgen is tevens onbekend.

Meer privacy-maatregelen

Mark Zuckerburg heeft ook weer een ‘earnings call’ gehouden met betrekking tot het rapport. In het telefoongesprek laat Zuckerburg doorschijnen dat het bedrijf hard zou werken aan de privacy van de gebruikers. Ook sprak de CEO over wetgeving die nodig zal zijn om het internet te reguleren: “Elke vorm van wetgeving kan schadelijk zijn voor ons bedrijf, maar het is noodzakelijk”. Ook geeft Mark aan dat er een grote focus ligt op Artificiële Intelligentie. Momenteel zou Facebook 90 procent van de schadelijke content (van bijvoorbeeld Al Qaeda en ISIS) offline halen voordat iemand het ziet. Het is van belang dat Facebook het vertrouwen van zijn gebruikers terugwint, het is al op de juiste weg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business