Nieuws

Facebook verbant ‘persoonlijkheidsquizzen’ na Cambridge Analytica-schandaal

Facebook staat soms vol met persoonlijkheidsquizzen, al zal dat via Facebook niet langer mogelijk zijn. Het bedrijf zal de banden met ontwikkelaars van deze quizzen per direct stopzetten.

Onder de jongere doelgroep kwam ik ze, de persoonlijkheidsquizzen, vaak tegen op Facebook. Of het nu ging om de favoriete bands, of een andere persoonlijkheid waar eenieder op zou lijken: het was via Facebook een wirwar van deze testen. Via de quizzen werd een hoop data verzameld. Daar bleef het niet bij, makers van de quizzen importeerde ook een hoop data vanuit Facebook. Het gaat onder andere om de namen van vrienden van de deelnemer aan de quiz. Zo verliep dat toentertijd ook via Cambridge Analytica, die uiteindelijk gegevens van 87 miljoen gebruikers buit wist te maken via de ‘thisisyourdigitallife’-quiz. Er zal per direct een einde komen aan de quizzen, aldus Facebook.

Het verwijderen van de persoonlijkheidsquizzen is onderdeel van een grotere operatie om toegang tot gebruikersdata voor ontwikkelaars te beperken. Tezamen met de ban van de quizzen, gaan er ook een aantal oudere API’s op slot. Met het afsluiten van de API’s, zal het voor ontwikkelaars nog maximaal 90 dagen mogelijk zijn om nieuwe data binnen te halen. Na de 90 dagen zet Facebook een stop op de dataverzameling. Volgens het bedrijf van Mark Zuckerberg, heeft het ook te maken met oneigenlijk gebruik van gebruikersdata. Zo werden gegevens van de gebruikers soms voor andere doeleinden gebruikt.

Redenering van Facebook

Waarom Facebook precies het besluit neemt om de persoonlijkheidsquizzen af te sluiten, dat komen we waarschijnlijk nooit te weten. In een eigen reactie laat het weten dat de verwijdering van deze apps te maken heeft met de (beperkte) toegevoegde waarde voor het platform. Toch zou je al snel een verband kunnen leggen tussen Cambridge Analytica en deze gebeurtenis. Natuurlijk is het zo dat het probleem niet per se ligt bij de ontwikkelaars van de quizzen, maar juist het beleid van het platform. Gedurende afgelopen gaf het bedrijf ‘onbeperkte’ toegang tot gegevens, zonder daar voorwaarden aan te stellen. Nu, een jaar na het schandaal, begint Facebook eindelijk de benodigde maatregelen in te zetten.

cambridge analyticamobielontspanningPersoonlijkheidsquizquiz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen