Nieuws

KPN laat Huawei 5G-antennenetwerk opzetten, maar niet de ‘mobiele core’

KPN heeft laten weten voor het aanstaande 5G-netwerk met Huawei in zee te gaan. Het Chinese bedrijf zal verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van de antennes, niet de ‘mobiele core’.

Huawei ligt in veel landen onder vuur voor mogelijke banden met de Chinese overheid. Keer op keer blijft de Chinese hardwaregigant de aantijgingen ontkennen. Tegelijkertijd zijn er geen bewijzen van Chinese spionage openbaar gemaakt, en is het dus de vraag waar landen zoals de Verenigde Staten zich op blijven beroepen. Recent werd in het Verenigd Koninkrijk bekend dat Huawei gerust aan de slag mag met het opzetten van de 5G-infrastructuur. In Nederland volgt de KPN dezelfde strategie: het laat zijn antennenetwerk door het Chinese Huawei aanleggen. KPN laat weten dat het de mobiele core wel overlaat aan een westerse fabrikant; vanuit security-oogpunt is dat het gevoeligste onderdeel.

KPN verkiest Huawei

KPN zegt in het persbericht over de aanstaande vernieuwing van zijn mobiele netwerk, dat het met Huawei een contract heeft gesloten voor de radio- en antennenetwerken. Deze overeenkomst kan aangepast of teruggedraaid worden mits het Nederlandse overheidsbeleid daar aanleiding toe zal geven. Waarom maakt KPN de keuze om met Huawei samen te gaan werken? Volgens de telecomgigant is “Huawei een wereldleider op het gebied van radio- en antennetechnologie”. Toch zal het bedrijf niet het gehele netwerk door Huawei laten aanleggen. Achter deze keuze zit een belangrijk standpunt: het bedrijf werkt altijd met een multi-vendor beleid voor zijn netwerken.

Dat KPN juist nu voor Huawei kiest, komt op een ongemakkelijk moment in Nederland. Een paar weken terug kwam er nog nieuws naar buiten over Chinese-spionage bij het Nederlandse ASML. Het bleek te gaan om een losstaand geval, en het zou ook niks te maken hebben met de Chinese overheid, zo was te lezen in een conclusie van ASML. Toch is het Nederlandse parlement huiverig om Huawei toe te laten voor de 5G-infrastructuur. Er wordt juist gedacht aan een blokkade voor het bedrijf, al is zo’n besluit nog niet genomen. Eind mei wordt er een uitkomst van het onderzoek van de AIVD verwacht. Als uit het onderzoek bewijs volgt voor Chinese spionage, is het mogelijk dat een blokkade volgt.

Minister reageert op contract KPN

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken reageerde op vrijdagochtend ook op het besluit van KPN om een contract met Huawei op te stellen. Uit zijn reactie blijkt dat de overheid op korte termijn met criteria komt voor aanbestedingen bij 5G-netwerken. Zodra de Nederlandse regering de criteria bekendmaakt voor de aanbesteding van 5G, zal blijken of KPN binnen die richtlijnen valt. Is dat niet het geval, dan zou de provider het besluit moeten nemen het contract aan te passen of deze zelfs volledig te laten vervallen. Of dat nodig zal zijn, horen we vermoedelijk tegen het einde van mei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business