netflix

Audiofielen hebben een extra reden om hun Netflix-abonnement te behouden. 

Beeldkwaliteit is belangrijk, maar geluidskwaliteit is voor velen nóg belangrijker. Daarom tilt Netflix de geluidskwaliteit naar een hoger niveau. Het streamingplatform onthult de nieuwe functionaliteit onder de toepasselijke naam “high quality audio”. Netflix belooft een geluidservaring van studiokwaliteit die elk detail tot zijn recht laat komen.

Net zoals voor video, gaat het om een ‘adaptieve’ functionaliteit. Dit betekent dat de functionaliteit automatisch wordt ingeschakeld wanneer je apparaat (en internetsnelheid) dit ondersteunt. Zo wil Netflix op elk apparaat de best mogelijke kijk- en luisterervaring bieden.

Stranger Things 2 als case study

Netflix kondigde het nieuws aan via een case study. In 2017 waren de Duffer-broers Stranger Things 2 aan het kijken in een traditionele woonkamer zodat ze dezelfde kijkervaring hadden als de gemiddelde kijker. Toen merkten ze op dat het geluid niet precies was zoals ze het wilden. Wat volgde, was een zoektocht naar perfectie om de geluidskwaliteit op het gewenste niveau te krijgen. Sindsdien is Netlflix blijven sleutelen aan de geluidskwaliteit om de algemene geluidservaring naar een hoger niveau te tillen.

De meeste set-ups die 5.1 audio en Dolby Atmos ondersteunen, kunnen genieten van de verbeterde geluidskwaliteit. Afhankelijk van je bandbreedte, krijg je bij 5.1-audio zo een bitrate van 192 kbps tot 640 kbps. Bij Dolby Atmos varieert de bitrate dan weer van 448 kbps tot 768 kbps. Een kleine kanttekening is dat Dolby Atmos enkel voor het Premium lidmaatschap van 13,99 euro per maand geldt.