Qualcomm ontvangt 4,5 miljard dollar van Apple na sluiten patentovereenkomst

Qualcomm en Apple lagen sinds 2017 met elkaar overhoop, sinds een nieuwe overeenkomst is dat niet langer het geval. Opvallend is dat nu blijkt dat Apple 4,5 miljard dollar voor de overeenkomst mag overboeken.

Qualcomm lag de afgelopen twee jaar flink overhoop met Apple, andersom was dat niet anders. De twee bedrijven kwamen in 2017 overhoop te liggen na een aanklacht vanuit Apple. Het bedrijf had de chipfabrikant ervan beschuldigd exorbitant hoge royalty’s te vragen voor zijn patenten. Ook zou het bedrijf naar Apple’s mening zijn macht misbruiken, door het vragen van extreem hoge prijzen voor zijn modem-producten. Qualcomm beschuldigde Apple er vervolgens van patentinbreuk te plegen. Kortgeleden werd de zaak stopgezet: Qualcomm krijgt van Apple 4,5 miljard dollar voor de patentinbreuk en de nieuwe patentovereenkomst voor zes tot acht jaar, die de twee recent sloten.

Vergoeding van 4,5 miljard dollar

Eerder werd niet bekend voor welk bedrag de twee bedrijven hadden besloten het dispuut af te blazen. In de kwartaalcijfers van Qualcomm wordt echter gesproken over een vergoeding. Daarbij zal de chipfabrikant minimaal 4,5 miljard en maximaal 4,7 miljard dollar ontvangen. Dit bedrag is overigens enkel de vergoeding voor de royalty-opbrengsten die de chipfabrikant tot aan de rechtszaken was misgelopen. In de vergoeding is dus geen royalty-betaling opgenomen voor toekomstig gebruik van alle Qualcomm-patenten en andere Qualcomm-producten.

Het was recent een verrassende gebeurtenis toen Apple en Qualcomm plots besloten om samen te gaan werken, en daarbij de patentstrijd naast zich neer te leggen. Volgens Bloomberg moest Apple de zaak naast zich neerleggen om 5G tijdig naar zijn smartphones te brengen. Sinds het begin van de rechtszaken besloot Qualcomm niet langer mee te werken aan nieuwe iPhones, die zo plots van Intel-modems gebruik moesten maken. Gezien de trage 5G-ontwikkeling bij Intel moest de partij elders op zoek, waarbij Qualcomm uiteindelijk een van de weinige, zo niet de enige partij is die aan de vraag van Apple kan voldoen. Al is het mogelijk dat Apple in de toekomst zijn eigen modem zal ontwikkelen.

Langdurige overeenkomst

In een bericht laat Qualcomm CEO Steve Mollenkopf weten “erg blij te zijn met de langdurige deal met Apple” en dat hij “ernaar uitkijkt om het bedrijf te ondersteunen als een van zijn klanten.” In elk geval voor de komende zes jaar, zo bleek eerder al. Mocht het de twee bedrijven bevallen, dan is er de mogelijkheid om de overeenkomst uit te breiden naar acht jaar. Mocht je je afvragen of het voor Apple een ‘dure’ overeenkomst is? Volgens de CNN heeft Apple momenteel 225 miljard dollar op de bank staan: goedkoop is het niet, maar het bedrijf kan de klap vrij gemakkelijk opvangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business