Spotify

De Europese Unie vindt de klacht van Spotify tegen Apple dan toch misschien gegrond. Bronnen bij de Financial Times beweren dat Europese concurrentie-wetgevers hebben besloten om een antitrust-onderzoek in te stellen naar de aantijgingen van Spotify tegen Apple.

De Zweedse muziekstreaminggigant beweert namelijk dat Apple hen oneerlijke concurrentie biedt door middel van de App Store.

Beide technologiebedrijven hebben aangegeven geen commentaar te willen voorzien op het rapport. Apple heeft de aantijgingen van Spotify echter al lang weerlegd. De technologiegigant uit Cupertino meldt dat Spotify sterk gedreven wordt door “financiële overwegingen” (aren’t we all) en dat de muziekgigant wel de vruchten wilde plukken van de App Store zonder er de nodige bijdragen aan te leveren. Apple sprak ook geruchten tegen dat het Apple Music voorrang geeft op softwareniveau, en meldde zelfs dat het met Spotify in gesprek was over de integratie van AirPlay en Siri.

Er bestaat geen zekerheid dat het onderzoek zal leiden tot wat Spotify echt wil. Een “overwinning” voor de Zweedse muziekstreaminggigant zou wel een sterk effect hebben op Apple. Zo zou Apple misschien een deel van zijn abonnementen moeten verwijderen, of zou de technologiegigant ervoor moeten zorgen dat hun toestellen perfect samenwerken met externe partijen. Dat zou een goede zaak zijn voor consumenten. Apple zet de laatste tijd echter sterk in op diensten, en een dergelijke uitspraak zou een klap zijn voor Apple.