Build 2019: Windows 10 ontvangt na de zomer een ingebouwde Linux-kernel

Microsoft werkt al jaren hard om het klimaat voor ontwikkelaars op Windows 10 te verbeteren. Tijdens Build 2019 kondigde Microsoft de (verrassende) komst van een Linux-kernel naar zijn besturingssysteem aan.

Microsoft heeft elk jaar zijn eigen ontwikkelaarsconferentie, net na de F8-conferentie en voor Google I/O. Voor 2019 is dat niet anders, Microsoft heeft tijdens zijn conferentie op maandag dan ook een groot aantal nieuwe ontwikkelaarsfuncties besproken. Toen Microsoft aankondigde een Linux-kernel in Windows 10 te introduceren, was er voldoende verbazing. Later deze zomer zal het Amerikaanse bedrijf namelijk een Linux-kernel in Windows 10 inbouwen, zo liet het weten tijdens Build 2019 – de eerste previews van de Linux-kernel (versie 4.19) moeten voor eind juni verschijnen.

Momenteel wordt er nog getest met versie 4.19, de laatste stabiele kernelversie van Linux. Bij het verschijnen van nieuwe, stabiele kernelversies van Linux, zal Microsoft deze door middel van een update implementeren. Volgens de softwaregigant moet de inclusie van de kernel en WSL 2 enorme snelheidsverbeteringen teweegbrengen. Verder moet het systeem ook sneller opstarten en kan het efficiënter gebruikmaken van geheugen. Om met de Linux-kernel aan de slag te gaan is het vereist om een Linux-distro uit de Microsoft Store te downloaden, of zelf een distro te ‘slideloaden’.

Open-source Linux-kernel

Nu Microsoft met de integratie van de kernel op de proppen komt, wordt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om op één computer voor zowel Windows als Linux apps te ontwikkelen. In de huidige situatie is het nodig om een Virtual Machine te installeren: natuurlijk werkt dat prima, maar dit is een mooi voorbeeld van het ontzorgen van ontwikkelaars. Volgens Microsoft zullen de wijzigingen aan de kernel, net zoals veel andere nieuwe Microsoft-projecten, open-source zijn. Het bedrijf zal naar eigen zeggen instructies uitbrengen om de Linux-kernel zelf te kunnen ‘bouwen’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business