Google Pixel 3a en 3a XL geïntroduceerd: ‘budgettoestellen’ in de Pixel line-up

Google liet tijdens de openingstoespraak van I/O veel softwaretoepassingen zien. Toch was er ook ruimte voor hardware, zo verschenen ook de Google Pixel 3a en 3a XL ‘uit het niets’ op het podium.

Tijdens de openingstoespraak van Google I/O, Google’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, bracht het bedrijf niet alleen een nieuwe betaversie van Android Q. Eerder lekten de toestellen al volledig uit, maar de Pixel 3a en 3a XL werden tijdens het evenement pas officieel gelanceerd. Daarmee is het de eerste keer dat Google een (deel) van zijn Pixel-toestellen tijdens I/O laat zien. Verder zijn het ook de eerste budgetmodellen in de Pixel-line-up. Voor een Pixel 3 of 3 XL betaal je al snel 900 euro, terwijl de Google Pixel 3a en 3a XL voor respectievelijk 399 en 479 euro in de verkoop moeten gaan.

Dezelfde camera-hardware?

In de wereld van technologie staat Google sinds de eerste Pixel bekend als de fabrikant van de beste camera’s. Met de Pixel 3 (XL) wist het bedrijf deze voortgang vast te houden, al wisten andere fabrikanten dit jaar behoorlijk op de voorsprong in te lopen. Het opvallende is dat de Pixel 3a en 3a XL dezelfde sensor aan de achterkant gebruiken als in de high-end Pixel 3. Het gaat, om precies te zijn, om een 12 MP-sensor met 1,4-micron pixels en een f/1.8 diafragma. Net zoals bij de Pixel 3-serie is er OIS en EIS aanwezig, waardoor je minder zorgen hoeft te maken over bewogen beeld en trillingen in video’s. Softwarefuncties, zoals Night Sight zijn ook aanwezig. De Pixel Visual Core is helaas niet aanwezig.

Night Sight-functie van de Pixel 3a-serie zorgt voor bruikbare foto’s in de avond.

Aan de voorkant van de twee toestellen vinden we in beide gevallen OLED-schermen terug, een positieve toevoeging voor midrange smartphones. In het geval van de Pixel 3a gaat het om een 5,6-inch scherm, terwijl de Pixel 3a XL juist een 6-inch paneel bevat. In beide gevallen gaat het om schermen met een 18:9-verhouding zonder een notch. Het kleinere toestel krijgt een scherm mee met een 2.220 x 1.080-resolutie, terwijl het 6-inch scherm een resolutie heeft van 2.160 x 1.080. In beide gevallen stelt Google de Always-on-display functie ter beschikking, dat is immers het grote voordeel van OLED: zwart scherm verbruikt geen stroom. Er is helaas geen HDR-ondersteuning.

Midrange Qualcomm SoC’s

Binnen de Google Pixel 3a en 3a XL zitten twee verschillende SoC’s (System on a Chip). In het geval van de goedkopere 3a gaat het om de recent gelanceerde Snapdragon 670 SoC. Voor de Pixel 3a XL zoekt Google het iets hoger op met de Snapdragon 710 SoC. Beide processoren kunnen omgaan met ARCore, Google’s eigen Augmented Reality-software. Intern is er 4 GB RAM aanwezig en valt er te kiezen uit 64 of 128 GB interne opslag. Opvallend, of juist niet zo opvallend, is dat precies dezelfde hoeveelheid RAM- en opslaggeheugen als in de high-end Pixel 3 (XL). Voor beide toestellen is er ook nog een (groot) verschil in batterijcapaciteit, 3.000 mAh voor de 3a en 3.700 mAh voor de 3a XL.

Er zit nog een behoorlijk verschil in formaat tussen de twee toestellen, zo ook in de batterij.

Tijdens de presentatie liet Google de beschikbaarheid van de toestellen nog in het midden. Als de Pixel 3a en 3a XL op het podium verschijnen, dan zullen ze voor 399 en 479 euro te koop zijn. In de Benelux hoeven we niet te wachten op de twee toestellen, Google verkoopt zijn Pixel-serie immers niet in Nederland en België. Tegelijkertijd heeft Google wel bevestigd dat de toestellen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk te koop zullen zijn. Wil je heel graag een Pixel-toestel, dan is het mogelijk om deze bijvoorbeeld via de Duitse webwinkel van Amazon aan te schaffen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business