Mozilla Firefox 67 - 1

Firefox staat niet bekend als de snelste browser in de wereld, daarvoor heeft het concurrentie van Chrome. Versie 67 van Mozilla Firefox moet daar verandering in brengen, naast dat er maatregelen zijn genomen om de privacy van gebruikers te waarborgen.

Google heeft met zijn Chrome-browser zo goed als het ‘alleenrecht’ in de browsermarkt. Nee, het heeft zeker geen dekkingspercentage van honderd procent, maar vrijwel iedereen gebruikt Chrome op een van zijn apparaten. Een van de redenen voor deze keuze is dat Chrome in veel gevallen sneller zal zijn dan Firefox en veel andere niet op Chromium gebaseerde browsers. Toch blijft Mozilla vol moed inzetten op het verbeteren van zijn browser. In een video over een nieuwe versie van de Firefox-browser maakt het duidelijk dat het de hele browser heeft uitgekamd om onderdelen te vinden die nog sneller kunnen laden – die onderdelen zijn in Firefox 67 verder geoptimaliseerd.

‘Mozilla Firefox wordt sneller’

Scripts op webpagina’s van Instagram, Google en Amazon zullen, aldus de ontwikkelaars, tussen de 40 en 80 procent sneller laden. Volgens Mozilla worden bepaalde aspecten daarnaast niet ingeladen als ze niet vereist zijn, dat geldt dan bijvoorbeeld voor de Autofill-module voor wachtwoorden en andere gegevens. Op veel webpagina’s zijn er simpelweg geen velden om in te vullen. Zijn die er niet, dan zal deze module dan ook niet worden ingeladen. Verder zet Mozilla zich in voor computers met beperkte hoeveelheden RAM-geheugen. Als er minder dan 400 MB RAM-geheugen beschikbaar is, zullen tabbladen die niet gebruikt worden automatisch op non-actief gesteld worden – dat blijft zo totdat je op een van tabbladen klikt.

Vind je dat Firefox momenteel sloom opstart? Daar heeft Mozilla nu ook een oplossing voor, zo laat het weten in zijn blogpost. Marissa Wood, productmanager binnen het Firefox-team, schrijft dat “er een aantal taken worden overgeslagen bij herhaaldelijk opstarten (als je add-ons geïnstalleerd hebt, red.)”.

Privacy blijft een belangrijk onderwerp voor Firefox, voor versie 67 is dat dan ook niet anders. In de gloednieuwe versie van de browser kan de Cryptomining-scripts, die de hardware in je computer gebruiken om cryptocurrency te mijnen, blokkeren. Daarnaast kan je ook eindelijk je digitale vingerafdruk blokkeren, waardoor adverteerders je niet meer kunnen tracken. In versie 67 van de browser zijn er dan ook behoorlijk wat maatregelen, de browser is per direct te downloaden.