Dolby Atmos Music

Dolby en Universal Music Group zijn een samenwerking aangegaan en komen met het nieuwe format, Dolby Atmos Music. 'Een hele nieuwe manier van muziek ervaren, de luisteraar wordt omgeven door muziek'.

Advertentie

Dolby en Universal Music Group hebben de handen ineengeslagen en presenteerden gisteren hun nieuwe format: Dolby Atmos Music.

Voor degenen die niet bekend zijn met Dolby Atmos, dit is een hele krachtige surround sound. Het gebruikt geen twee (stereo), vijf (surround) of zeven audio-kanalen, maar puur de kanalen die de audio editor kiest. Elk kanaal kan een instrument of geluidseffect zijn, de effecten vormen lagen om een 360 graden audio te creëren. Hiermee hoor je het geluid overal om je heen.

Duizenden nummers

De muziekdienst creëert 3D muziekcontent in verschillende genres. In Dolby Atmos Music zullen duizenden nummers beschikbaar zijn, zo laten Dolby en Universal Music Group weten. Deze worden in een catalogus geplaatst en getransformeerd door het gebruiken van Dolby Atmos technologie. Van hiphop tot pop, rock, jazz en klassieke muziek, het wordt allemaal meegenomen.

Dolby zegt hier het volgende over:

Dit is een compleet andere manier om muziek te maken en te ervaren, het geeft artiesten de mogelijkheid om expressiever te zijn en meer te experimenteren met hun opnames. De luisteraar wordt omgeven door muziek, het brengt je als het ware in de muziek en creëert een ‘wow-effect’ van binnenin.

Net als in de studio

‘Dolby Atmos Music geeft artiesten de kans om hun muziek te laten horen zoals het echt bedoeld is, net als in de studio’. Zo laat Universal Music Group weten. Dolby Atmos is ingebouwd in diverse UMG studio’s als de Capitol Record Studio in Hollywood, Abbey Road Studios in Londen en de Berry Hill Studios in Nashville. UMG labels wereldwijd zijn al bezig met de nieuwe tool.

Bug

Het klinkt allemaal veelbelovend, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. In de meest recente update voor Windows 10 zat een bug die ervoor zorgde dat Dolby Atmos apparaten volledig werden uitgeschakeld. Dus als je apparatuur hebt die afhankelijk is van Dolby Atmos (voor headphones en voor home surround system), dan kun je geen muziek luisteren op Windows 10. Microsoft is op de hoogte van deze bug en heeft zelfs de Windows 10 V1903 geblokkeerd voor een aantal apparaten. Het bedrijf is ermee bezig en schat in dat het probleem halverwege juni opgelost moet zijn.