Nieuws

ARM stelt nieuwe chiparchitecturen voor: Cortex-A77 CPU en Mali-G77 GPU

ARM heeft naar tradiegetrouw twee nieuwe chiparchitecturen bekendgemaakt, de Cortex-A77 CPU en de Mali-G77 GPU, waarbij vooral AI baat heeft.

Tijdens de Computex-beurs maakt ARM jaarlijks zijn nieuwe chiparchitecturen bekend voor CPU’s en GPU’s die smartphone- en laptopfabrikanten het jaar daarop gaan toepassen bij hun chipproductie. Dit jaar krijgen we zo de Cortex-A77 CPU en de Mali-G77 GPU te zien.

Cortex-A77 CPU: 20 procent snellere prestaties

Voor de Cortex-A77 CPU belooft ARM dat de single-threaded prestaties 20 procent hoger liggen dan bij zijn voorganger, de A76. Dat is een kleinere upgrade dan vorig jaar, maar toen werd ook de overstap gemaakt van de 10nm-architectuur naar de 7nm-architectuur, terwijl dit jaar de 7nm-architectuur behouden blijft. De hogere snelheid gaan we vooral terugzien bij machine learning, aangezien de prestaties hier 35 keer sneller zouden zijn. Wat betreft batterijduur en kloksnelheden blijft alles gelijk, maar de omvang van A77 is wel toegenomen tegenover A76, met maar liefst 17 procent. De eerste smartphones en laptops met chips die op deze architectuur zijn gebaseerd, zien we waarschijnlijk vanaf volgend jaar verschijnen.

Mali-G77 GPU: de vriend van AI en machine learning

De Mali-G77 GPU ziet daarentegen grotere wijzigingen. Daar is ARM namelijk overgestapt van de Bitfrost-architectuur naar de Valhall-architectuur. De prestatiewinst ligt hier ook hoger dan bij de Cortex-A77 met een stijging van 40 procent voor de piekprestaties op mobiele apparaten. Ook hier is er goed nieuws voor AI en machine learning, aangezien er hier een verbetering van 60 zou zijn. Tot slot is Mali-G77 30 procent energiezuiniger dan G76.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business