AMD’s Radeon RX 5000-serie: eerste gpu’s op de 7nm Navi-architectuur

AMD laat Computex niet zo snel aan zich voorbijgaan. Naast een nieuwe generatie Ryzen-processoren liet het bedrijf zo ook zijn nieuwe Navi, of RDNA-architectuur zien.

AMD heeft net voor Computex 2019 al een eerste blik gegeven op de nieuwe Ryzen cpu’s die op de Zen 2-architectuur gebaseerd zijn. Daar blijft het niet bij als het gaat om nieuwe architecturen, er is immers ook gesproken over een nieuwe Architectuur voor zijn grafische kaarten. Om precies te zijn gaat het om de Navi-architectuur, de eerste gpu-architectuur van AMD op het 7nm-procedé. Dat is ook gelijk het kleinste procedé dat tot op heden is gebruikt voor grafische kaarten gericht op de consument. De eerste consumentenkaart voor de architectuur heeft AMD alvast een naam gegeven, de AMD Radeon RX 5700 – daarmee laat het zijn bestaande RX-productserie nog altijd overlopen.

AMD RDNA-architectuur

In eerste instantie zal Navi, of zoals AMD het op zijn doos zal plaatsen ‘RDNA’ niet voor high-end gpu’s gemaakt zijn. De eerste kaart die de Amerikaanse chipontwerper laat zien is dan ook een midrange-variant, die de concurrentie aan moet gaan met de bestaande Nvidia Geforce RTX 2070. Momenteel heeft AMD al een kaart die de concurrentie aan moet gaan met de RTX 2080 van Nvidia, de Radeon Vega VII, maar dat bleek toch niet zo’n succes als we de reviews bekijken. Met de RDNA-architectuur verwacht AMD dat de instructies per clock (ipc) met 25 procent hoger liggen, tegelijkertijd zou de chipontwerper 50 procent meer prestaties bieden voor elke verbruikte watt.

Precieze specificaties voor de grafische kaart moeten nog wachten tot aan E3 later aankomende maand. Tot die tijd moeten we het doen met de theoretische prestatieverbeteringen. Wat AMD wel liet weten over de nieuwe architectuur, is dat er standaardondersteuning zal zijn voor PCIe 4.0. Verder zal AMD voor de nieuwe gpu’s gebruikmaken van GDDR6-geheugen, in plaats van het schaarse HBM2-geheugen dat het bij de Vega-gpu’s veelal heeft gebruikt. Wel zal AMD’s nieuwe optie het moeten stellen zonder Ray Tracing-functionaliteiten, zoals beschikbaar bij Nvidia RTX-gpu’s. Toch heeft Lisa Su, CEO van AMD, goede hoop gegeven voor Ray Tracing op AMD gpu’s – bij E3 op 10 juni horen we mogelijk al meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business