Apple Mac Pro Display Retina 6K - 2

Apple heeft naast zijn Mac Pro ook zijn eerste losstaande Retina-monitor laten zien. Voor 4.999 dollar krijg je een 6K-resolutie, ondersteuning voor HDR … maar geen standaard voor de monitor.

Waar Apple’s Worldwide Developer Conference (WWDC) vaak wordt gezien als de plek om nieuwe software te lanceren, neemt de hardwaregigant dit jaar ook de tijd om hardware te introduceren. Zo liet het op maandagavond al de nieuwe Mac Pro zien, maar daar blijft het niet bij. Voor het eerst is er ook een officiële Apple-monitor. Het bedrijf heeft natuurlijk al de iMac Pro met een Retina-scherm, maar een losse monitor hebben we nog niet eerder gezien bij Apple. Wat moet je je ervan voorstellen? In de basis is de monitor, net zoals de Mac Pro, gericht op professionele gebruikers. Dat wil zeggen dat het 32-inch Retina-paneel niet alleen gekalibreerd is, maar ook ondersteuning biedt voor HDR.

Apple 32-inch Retina-scherm

Het 32-inch scherm biedt een 6K-resolutie. Daarmee is het niet alleen het grootste Retina-scherm ooit, het is ook een van de monitoren met de hoogste pixeldichtheden op de markt. Eerder werkte Apple al samen met LG om een 5K-scherm op de markt te brengen, nu gaat het dus zelf aan de slag. Maar, de resolutie is niet de belangrijkste specificatie van de monitor, die prijs gaat uit naar de piekhelderheid van de monitor. Volgens Apple zou het scherm een piekhelderheid behalen van 1.600 nits, terwijl het scherm een aanhoudende helderheid heeft van 1.000 nits. Omdat er HDR-ondersteuning aanwezig is, heeft Apple voldaan aan de benodigde (bredere) DCI-P3-kleurruimte.

Apple Mac Pro Display Retina 6K - 1

Ondanks dat het hier niet gaat om een AMOLED-scherm, spreekt Apple van een vrijwel oneindig contrast van 1.000.000:1. Uiteindelijk hangt er een behoorlijk prijskaartje aan de monitor: de adviesprijs komt te liggen op 4.999 dollar. Voor die prijs krijg je er echter nog geen standaard bij, die moet je afzonderlijk kopen voor 999 dollar – daarvoor krijg je wel een luxe aluminium standaard. Als je de monitor liever ophangt, kan je ook een Vesa-bracket kopen voor 199 dollar. Voor 4.999 dollar krijg je overigens de monitor met een ‘standaard’ glazen plaat, een matte nano-texture versie kost nog eens 999 dollar meer. Net zoals de Mac Pro is de monitor vanaf de herfst verkrijgbaar.