Nieuws

Genius spant rechtszaak aan tegen Google wegens gekopieerde liedjesteksten

Aan de hand van een klein detail heeft Genius opgemerkt dat Google zijn data voor liedjesteksten kopieerde zonder daarvoor toestemming te hebben.
Als je recent liedjesteksten hebt opgezocht op Google, dan heb je waarschijnlijk opgemerkt dat je bovenaan de pagina met zoekresultaten een afzonderlijk kader te zien krijgt met daarin meteen de volledige tekst. Voor ons als eindgebruiker is dat natuurlijk handig, maar voor het bedrijf waar die data vandaag komt, is dat daarentegen minder handig als de juiste licenties ontbreken. Zo zou Google onterecht gebruikmaken van data van Genius, dat bekend staat om zijn grote database met liedjesteksten, en zelfs teksten letterlijk kopiëren. Genius heeft nu een rechtszaak aangespannen omdat Google hiermee anti-vertrouwenswetten en gebruiksovereenkomsten zou overtreden.

Het zit in de details

Je vraagt je misschien af waarop Genius zijn beschuldigingen baseert en hoe het bedrijf zo zeker van zijn stuk is. Dat komt door een klein handigheidje in de liedjesteksten. Genius gebruikt namelijk afwisselend rechte en gebogen apostroffen als een soort van watermerk. Leuk om te weten is dat deze apostroffen in de meeste gevallen “red handed” spellen in morsecode. In dit geval is Google er ook echt gloeiend bij, aangezien er meer dan 100 voorvallen waren waarin Genius zijn watermerk terugvond. Genius geeft daarnaast aan dat dit probleem zich al jaren voordoet en dat het dit in 2017 heeft aangekaart bij Google zelf.

De ontkenningsfase

Google zelf ontkent daarentegen dat het onterecht liedjesteksten van Genius gebruikt voor de kaders op de pagina’s met zoekresultaten. Aanvankelijk gaf de zoekgigant aan dat het zijn content haalt van LyricFind Inc en daarvoor de nodige licenties heeft. LyricFind zelf ontkent op zijn beurt ook dat het de liedjesteksten van Genius overneemt. Intussen heeft Google dit statement iets verder uitgebreid:“De teksten die in de informatiekaders en in de Knowledge Panels op Google Search worden weergegeven, zijn gelicentieerd uit verschillende bronnen en worden niet van websites geschraapt. Wij nemen de kwaliteit van de gegevens en de rechten van de maker zeer serieus en houden onze licentiepartners verantwoordelijk voor de voorwaarden van onze overeenkomst. We onderzoeken dit probleem met onze gegevenspartners en als we ontdekken dat partners zich niet houden aan goede praktijken, zullen we onze overeenkomsten beëindigen".Hiermee geeft de zoekgigant aan dat het gaat controleren of alles klopt bij zijn partner LyricFind en dat de eventuele schuld daar zou liggen en niet bij zichzelf. Momenteel lijkt het er dus op dat we moeten wachten op een reactie van LyricFind.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business