Google Chrome

Google wil de surfervaring in Chrome nog veiliger maken en introduceert daarvoor twee nieuwe zaken: een extensie om verdachte sites te rapporteren en een waarschuwing voor websites met misleidende URL’s.

Op dit moment toont Chrome dankzij de “Safe Browsing” functionaliteit reeds een waarschuwing wanneer je op een verdachte website terechtkomt. Het markeren van verdachte websites gebeurt nu via algoritmes van Google, maar dat is niet voldoende. Daarom lanceert Google nu de Suspicious Site Reporter extensie. Via deze extensie kan je verdachte sites rapporteren door op een icoon te klikken in de browser. Vervolgens verduidelijk je even waarom je de website precies verdacht vindt en tot slot gaat Google de website evalueren.

Een ander gevaar op het internet is het gebruik van misleidende URL’s. Zo kan er bijvoorbeeld een website go0gle.com zijn die slechte bedoelingen heeft. Mensen denken dat ze terechtkomen op Google, maar wanneer ze op de URL klikken blijkt dat ze op een kwaadwillende website terecht zijn gekomen. Vanaf Chrome 75 zal de browser een waarschuwing weergeven wanneer je op een website met een misleidende URL terechtkomt, zo kondigt Google aan in een blogbericht. De functionaliteit kijkt naar de URL van de pagina die je wil bezoeken en vergelijkt die met de URL’s van alle pagina’s die je eerder reeds hebt bezocht. Als de huidige URL gelijkaardig is aan een URL die je reeds eerder bezocht, dan krijg je de melding te zien.

chrome suspicious site reporter