Nieuws

Medeoprichter van Wikipedia wil staking van 48 uur op sociale media

In een blogbericht roept Larry Sanger, medeoprichter van Wikipedia, op tot een staking van 48 uur op social media in het kader van de privacyproblematiek.

Stakingen, in België zijn we heel bekend met dit fenomeen waarmee werknemers hun ongenoegen uiten in een poging om veranderingen teweeg te brengen. Tijdens stakingen leggen mensen hun werk neer om daarmee een duidelijk teken te geven aan hun werkgever, de overheid… Larry Sanger, medeoprichter van het bekende Wikipedia, roept nu ook op tot een staking, maar die zal een lichtjes andere vorm aannemen en zich voornamelijk op sociale media afspelen.

Wij willen privacy!

In een blogbericht moedigt Sanger iedereen aan om te staken op sociale media. Hij wil een duidelijk teken geven aan de bedrijven achter sociale media. Hij wil aantonen dat er een algemene ontevredenheid heerst met betrekking tot het gebrek aan privacy, controle over onze data en een fijne gebruikerservaring. De “staking” zelf duurt twee volledige dagen, 4 en 5 juli, en speelt zich verrassend genoeg af op sociale media.

De Wikipedia-oprichter heeft het over een “Social Media Strike”, maar zijn actie zal uitsluitend plaatsvinden op sociale media. Hij wil niet dat mensen zich twee dagen lang opsluiten, maar wel dat zij tijdens die tijd alleen sociale media gebruiken om hun ongenoegen te uiten met de hashtag #SocialMediaStrike. Op die manier hoopt hij dat er genoeg ophef gemaakt wordt om veranderingen te veroorzaken. Ook wil hij dat mensen in hun berichten verwijzen naar de Declaration of Digital Independence, die eveneens door Sanger is opgesteld.

Twijfels

Het is een feit dat sociale media niet al te goed omspringen met begrippen zoals privacy en datacontrole, maar er zijn toch terechte twijfels bij deze staking. Zo wordt er verwezen naar mensen die al volledig afstand hebben genomen van sociale media omdat zij niet willen dat hun privégegevens gebruikt worden. Of de staking ook echt iets zal veranderen aan de situatie, komen we waarschijnlijk te weten op 6 juli.

declaration of digital independencelarry sangerontspanningsociale mediawikipedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen