Nieuws

Apple: wat ging er gisteren mis?

Apple had het gisteren moeilijk met zijn iCloud-diensten.

Had je gisteren ook problemen met iCloud? Synchroniseerden je mails of wachtwoorden niet meer? Wel het probleem lag bij Apple en niet bij jou.

Geen Find my Friends

Op donderdagavond rond 18.00u begonnen de problemen. Op de systeemstatus-pagina van Apple kon je zien hoe alle iCloud-diensten geel gekleurd waren omwille van de problemen. Functies als iCloud Drive, Find my Friends, Find my iPhone of bijvoorbeeld je sleutelhanger die zich ook in iCloud bevindt kon niet synchroniseren. Erg lastig natuurlijk.

Apple heeft zelf nog niet laten weten waar de storingen vandaan komen. Maar het is opmerkelijk dat het de tweede keer is op redelijk korte tijd. Toen gaf Apple aan dat de fout bij Google lag. Dat klinkt op zich ook plausibel aangezien de iPhone-producent voor zijn online diensten afhankelijk is van de servers van Google en Amazon. Vermoedelijk zal het ook dit keer zoiets zijn, of is er meer aan de hand?

Intussen lijken alle problemen met iCloud weer opgelost.

Meer en meer

Internetdiensten die plat liggen, het lijkt vaker te gebeuren. Logisch ook, aangezien we meer en meer afhankelijk worden van deze diensten. Zo had Facebook eerder deze week ook al problemen en was het onmogelijk om privé-berichten te versturen of foto’s te bekijken.

Dit soort systeemstoringen leggen een redelijk risicovolle wonde bloot die de moeite waard is om even te bespreken. Als zich vandaag zo’n internetstoring voordoet lachen we allemaal eens in ons handje en heeft het in principe niet zoveel effect op ons leven. Vaak zijn de storingen ook gewoon het gevolg van fouten in het systeem.

Doelgerichte storing

Echter kan zo’n storing ook gericht geactiveerd worden zoals in Myanmar, Sri Lanka, Indonesië of Soedan gebeurde. Autoriteiten leggen bepaalde internetdiensten plat om bv. de politieke oppositie in de kiem te smoren, of om ervoor te zorgen dat mensen zich niet meer kunnen groeperen of afspreken om op straat te komen tegen bepaalde maatschappelijke problemen in hun land.

Vanaf dan heeft zo’n storing of shutdown wél een effect op je leven. In Amerika en Europa lachen we allemaal even, maar in veel landen zoals Myanmar gaat het dan echt om een crisis.

appleBeveiligingbusinessicloudinternetnieuwsontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals