Nieuws

BIPT wil kosten verlagen voor alternatieve telecombedrijven

Belgische telecomregulator BIPT vindt dat alternatieve telecombedrijven zoals Orange minder moeten betalen aan de bedrijven waarvan zij het netwerk gebruiken.

Internettarieven zijn een veelbesproken onderwerp in ons land. In vergelijking met de rest van de wereld is mobiel en vast internet enorm duur. Ook de mobiele abonnementen met onbeperkt internet zijn een terugkerend discussiepunt omdat er vaak toch een onderliggende datalimiet aanwezig is. Als je mobiel internet tegen zo laag mogelijke prijzen wil, kijk je best bij de zogenaamde alternatieve telecombedrijven zoals Mobile Vikings en Scarlet. Als het aan de Belgische telecomregulator, het BIPT, ligt, dan worden die prijzen volgend jaar nog lager.

Prijzenoorlog

Alternatieve telecomproviders maken gebruik van een netwerk van een grotere provider om hun diensten aan te bieden. Zo gebruikt Scarlet het netwerk van Proximus en Orange het netwerk van Telenet. Hiervoor moeten zij logischerwijs een deel van hun winst afgeven aan die grotere provider, waardoor het voor de alternatieve providers vaak moeilijk wordt om winst te maken. Het BIPT schiet hier nu te hulp. In de herziening van de groothandelstarieven geeft het BIPT aan dat de kosten voor alternatieve providers een pak lager zouden moeten worden.

Het BIPT maakt aan de hand van twee fictieve voorbeelden duidelijk hoe sterk die prijsverlaging zal zijn. Waar alternatieve providers op dit moment maandelijks 20,29 euro per klant aan Telenet betalen, zal dit na de voorgestelde wijzigingen slechts 12,61 en 13,12 euro zijn, afhankelijk van het aantal klanten, de producten en het dataverbruik op de piekuren. Kleine operatoren zullen een lager bedrag moeten betalen, terwijl de grotere spelers met meer klanten een hoger bedrag moeten afstaan.

Het BIPT wil met deze prijsverlaging de concurrentie tussen de verschillende operatoren aanmoedigen. Huidige operatoren kunnen hun prijzen aanscherpen en hun aanbod vergroten. Denk bijvoorbeeld aan vast internet en tv van Mobile Vikings, wat momenteel niet mogelijk is door de huidige prijzen, aldus CEO Bart de Groote. Dit zou ook ruimte moeten creëren voor nieuwe spelers om hun intrede te maken in deze markt.

Vanaf begin 2020

De nieuwe tarieven zouden vanaf begin 2020 van kracht moeten zijn. Over de exacte prijzen is momenteel nog niets bekend, aangezien dit vertrouwelijke informatie is. De komende twee maanden is er tot slot ruimte voor de Belgische operatoren om in beroep te gaan tegen het voorstel van het BIPT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business