Nieuws

Meer dan 25 miljoen Android smartphones wereldwijd geïnfecteerd met malware

Miljoenen Android-gebruikers kampen wereldwijd met Chinese malware op hun smartphone. Hoe geraak je daar nu vanaf?

Je leest het goed. Zo’n 25 miljoen Android-smartphones zijn wereldwijd geïnfecteerd geraakt met malware via apps die gedownload werden vanuit Alibaba’s app store.

9apps.com

De voornaamste boosdoeners zijn applicaties die werden gedownload via 9apps.com, dat is de app store van e-commercegigant Alibaba. Het gaat om applicaties met 18+-content, fototools en games. Door het downloaden van de apps installeert de malware zichzelf op je toestel en verbergt het zich volledig omdat je geen icoon van de malware te zien krijgt in je menu.

Concreet zal de malware in WhatsApp of de Opera-browser plots allerlei advertenties tonen. Maar op zich zijn het niet de advertenties die slecht zijn, wel het model dat erachter zit. Wanneer je op de advertentie klikt zal de hacker die erachter zit sowieso geld ontvangen, het werkt dus zoals een pay-per-click systeem bij adverteerders.

Steeds vaker gaan hackers en dieven op zoek naar innovatieve manieren om toch geld te verdienen op een digitale manier. Malware voor smartphones komt steeds vaker voor, gebruikers moeten zich net zoals voor hun pc ook wapenen tegen dit soort nadelige verdoken software.

Android Google Play

Momenteel zouden er ook aanwijzingen zijn dat de hackers hun doelwitten verplaatsen naar apps in de officiële Google Play Store. Onderzoekers vonden in de Play Store al zo’n 11 applicaties die dit soort malware bevatten. Google heeft meteen gereageerd en deze applicaties weggehaald.

De onderzoekers vermoeden dat de hackers een groep vormen als een soort bedrijf dat in China gevestigd is, specifieker in de Guangzhou-regio. Daar zouden de hackers hun malware ontwikkelen. Allicht probeerden ze het eerst via een aparte app store om eens te kijken wat de effecten zouden zijn. Alibaba zelf heeft nog geen reactie gegeven op deze veiligheidslek in zijn app store.

“Het feit dat hackers erin slagen het icoontje van de malware te verbergen, wil zeggen dat ze tot veel meer in staat zijn dan enkel wat advertenties te vertonen in WhatsApp.”

Hoe bescherm ik mezelf?

De malware zou voornamelijk geïnstalleerd zijn bij miljoenen Indische Android-gebruikers. Maar ook bij 300.000 mensen in de Verenigde Staten en nog eens 137.000 bij gebruikers in het Verenigd Koninkrijk. En dit zijn dan nog maar de gevallen die bekend zijn.

Voorlopig zijn er nog geen meldingen in België. Maar toch raden we je aan uit te kijken. Probeer geen app stores van derde partijen te raadplegen bij het downloaden van apps, maar hou het gewoon bij de officiële Play Store van Google. Zo loop je al een pak minder kans op problemen.

Bovendien tonen WhatsApp en Opera normaliter geen advertenties in hun applicatie, mocht dat bij jouw het geval zijn raad ik je aan eens te gaan kijken in de lijst met geïnstalleerde apps op je smartphone. Als daar iets tussen staat met Google Updater, Google Installer for U, Google Powers en Google Installer, duid dan meteen de-installeren aan zodat de malware van je toestel verdwijnt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business