5G in

Hoe zit dat nu met 5G in Europa? We zien het opduiken in Zuid-Korea en de VS, maar waar blijft Europa? Het lijkt ver weg maar staat dichterbij dan je denkt.

Advertentie

5G, niet zo lang geleden leek het nog verre toekomst. Internet of Things, 5G, communicerende wagens enzovoort. Het staat allemaal voor de deur of het is er al in bepaalde gevallen. Maar hoe zit het nu met 5G in Europa? Gaan we weer een jaar langer moeten wachten zoals bij de lancering van 4G in 2010?

Europa is geen leider

Meer dan tien jaar geleden was Europa een trekker op het vlak van mobiele telefonie en netwerken. Met bedrijven als Nokia en Ericsson bracht Europa vernieuwing als exportproduct naar de rest van de wereld. Maar nu liggen die kaarten anders. Europa moet onderdoen voor het Chinese Huawei of Qualcomm.

Europa is nu eerder een volger waarbij de Verenigde Staten en Zuid-Korea nu leider zijn in de uitrol van 5G.  Maar ook als volger heerst er in Europa een enorme concurrentie aan providers die om ter snelst 5G willen uitrollen. Om die uitrol te vergemakkelijken in België hebben Proximus en Orange al laten weten te gaan samenwerken i.p.v. elkaar tegen te werken. Het grote probleem in de EU is de verkoop van licenties die 5G in gang moet zetten. Echter heeft de EU in het verleden al bewezen dat het snel kan bijsturen en plots veel gas kan geven om weer helemaal bij te zijn in de nieuwste technologieën.

Stroomversnelling

Sinds het Mobile World Congress in Barcelona plaatsvond hebben heel wat EU-landen heel wat vooruitgang geboekt in de uitrol van 5G. Zo heeft Zwitserland sinds april als eerste 5G dankzij zijn nationale provider Swisscom. Niet veel later in mei volgde het Verenigd Koninkrijk. Vodafone heeft als eerste in zijn thuisland in verschillende steden 5G uitgerold. Nadien waren Spanje en Italië aan de beurt, waar Vodafone ook actief is. Deze zomer zal de Engelse telecomprovider de nieuwe netwerktechnologie uitrollen in Duitsland.

Uiteraard zijn die eerste 5G-dekkingen nog redelijk instabiel en behaal je nog niet overal dezelfde snelheden (500 mbps <> 1.5 gbps). Echter gaan onze Europese providers er wel alles aan doen zodat we als consument zo snel mogelijk kunnen overstappen naar 5G, zonder dat we daarvoor extra moeten betalen. Zo werd 4G in 2010 wel verkocht als een upgrade waarmee providers zich wilden onderscheiden in het aanbod van hun abonnementen. Je moest dus extra betalen om 4G in je abonnement te hebben.

Nu willen providers 5G standaard gaan implementeren in hun volledige aanbod, zonder dat consumenten extra moeten betalen. Met de opkomst van ‘onbeperkte’ data-bundels is dat uiteraard ook een must.

“Europa doet het beter in de uitrol van 5G, dan met 4G in 2010.” – Qualcomm

Achter de feiten aanlopen

Zoals in 2010 met de komst van 4G holt Europa nu ook wel een beetje achter de feiten aan. 5G is al maanden aanwezig in verschillende grootsteden in de VS, maar zelfs in de Europese hoofdstad Brussel is er nog geen spoor te vinden van deze nieuwe netwerktechnologie. Al is het gat tegenover 2010 wel al een pak kleiner, stelt Qualcomm. Die laatste is één van de belangrijkste producenten die bezig is met de ontwikkeling van de nieuwe generatie mobiele netwerken, met bijhorende producten.

In het laatste half jaar heeft Europa serieus zijn best gedaan in de verkoop van 5G-licenties. Een groot verschil tussen Europa en de VS is dat we in Europa gebruik maken van een andere technologie (midband) die een iets tragere verbinding levert maar wel voor meer stabiliteit en een hogere radius zorgt.

Kosten rijzen de pan uit

Eén van de grootste obstakels is de verkoop van licenties. Door de grote concurrentie en de race reizen de kosten om deze licenties te verkrijgen de pan uit. Providers betalen enorme bedragen om een licentie te verkrijgen en merken dan dat er te weinig geld is om goede netwerkapparatuur te voorzien. Zo betaalde Duitsland zo’n 6.55 miljard euro. Meer dan alle andere EU-landen in totaal uitgaven aan 5G-licenties.

Zo betaalde Deutsche Telekom 2 miljard euro om zeker te zijn van een 5G-licentie. Echter was het bedrijf nadien minder enthousiast dan verwacht. Dirk Woessner, CEO bij Deutsche Telekom zei toen dat de aankoop een bittere nasmaak laat. De provider geeft aan dat het nu een pak minder budget heeft om de eigenlijke netwerkapparatuur aan te leggen.

Europa’s volgende uitdaging

Naast het feit dat er een heleboel nieuwe infrastructuur moet gebouwd worden heeft ons continent nog een berg te beklimmen. Namelijk de overstap van de klant. Zolang er niemand een toestel heeft dat 5G ondersteunt heeft het niet veel zin. Eén van de factoren hierin is Apple. Momenteel heeft de iPhone producent nog geen echte tekenen gegeven om zijn volgende smartphone modellen te voorzien van 5G ontvangers.

Er zijn intussen wel al een heleboel Android-smartphoneproducenten druk bezig met de productie van 5G-smartphones, dus misschien dat die adaptie dan toch sneller gaat dan verwacht. Een tweede bepalende factor in de overstap van 4- naar 5G is de snelheid en stabiliteit. Veel mensen gaan willen wachten tot het netwerk stabiel genoeg is om de aankoop van een nieuw en duurder toestel te rechtvaardigen.

“De aankoop van 5G-licenties laat een bittere nasmaak achter.” Dirk Woessner, CEO Deutsche Telekom”

Advertentie