bankbiljetten

De Bank of England heeft Turing uitverkoren om op hun bankbiljetten te figureren.

De Engelse bank heeft niemand minder dan de grootvader van AI, namelijk Alan Turing, geselecteerd om op hun nieuwe 50 pondbriefjes te figureren. Turing was een ware pionier in de computerwetenschappen en was een cruciale pion bij de ontcijfering van vijandelijke boodschappen tijdens de tweede wereldoorlog. Het hoeft geen betoog dat Turing heel wat bijdragen heeft geleverd aan de wiskunde, maar tijdens zijn leven kreeg Turing niet de erkenning die hem toekwam. Turing was namelijk homoseksueel, wat toen illegaal was.

Turing is misschien wel het meest bekend voor het kraken van de enigma-code, die cruciaal was voor de Britse inlichtingendiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij sommigen zal de naam Turing wel een belletje doen rinkelen aangezien zijn leven vijf jaar geleden werd verfilmd in The Imitation Game. Vandaag de dag leeft zijn naam en reputatie verder in de Turingtest, een benchmarktest voor AI.  

De bank van Engeland koos Turing uit een shortlist van 1000 wetenschappers, een lijst die op zijn beurt was samengesteld uit 227.299 nominaties.

“Alan Turing was een ongelooflijk sterke wiskundige wiens werd een enorme impact heeft gehad op hoe we vandaag leven”, aldus Mark Carney, de gouverneur van de bank. “Als grootvader van de computerwetenschappen en AI en als oorlogsheld waren Turings bijdragen verregaand en baanbrekend.”

In 1952 werd Turing veroordeeld omdat hij een affaire had met een man. Turing werd chemisch gecastreerd. Twee jaar later stierf hij aan de gevolgen van cyanidevergiftiging, dat hij waarschijnlijk zichzelf had toegediend.