Google

Ze is de tweede protestleider die dit jaar opstapt.  

Meredith Whittaker, een van de leiders van de massa-opstap bij Google vorig jaar, heeft zelf ook het bedrijf verlaten. Whittaker was de oprichtster van Googles open onderzoeksgroep en richtte vorig jaar een succesvolle protestgroep op naar aanleiding van seksueel wangedrag bij het bedrijf. Seksueel getinte feiten zouden onvoldoende aangepakt zijn binnen Google, waarna Whittaker vond dat ze actie moest ondernemen. 

In november vorig jaar organiseerde Whittaker samen met 6 collega’s een collectieve opstap bij Google nadat bekend raakte dat de internetgigant grote sommen geld had betaald aan leidinggevenden die beschuldigd waren van seksuele intimidatie. De protestanten eisten dat er een einde kwam aan gedwongen arbitrage in rechtszaken omtrent seksuele intimidatie en vroegen toen ook om een grotere transparantie omtrent loon en jobmogelijkheden. 

Whittaker beweert echter dat ze te maken kreeg met repercussies voor haar novemberprotest en dat haar jobinvulling “een dramatische verandering onderging”. Een van de andere protestorganisatoren kreeg te horen dat ze gedemoveerd zou worden, en verliet daarop ook het miljoenenbedrijf.  

Whittaker was overduidelijk een luis in de pels voor Google, aangezien ze zich ook nog sterk uitsprak tegen Project Maven, een AI-software voor het Pentagon dat dronebeelden analyseerde. 

Chris Lu, een software-ingenieur bij Google, bekritiseerde zijn bedrijf openlijk in een tweet. “Haar ervaring als klokkenluider bij Google en als slachtoffer van vergelding voorspelt niet veel goeds voor hoe AI-instellingen in de toekomst zullen reageren op negatieve kritiek.”