Uber en Lyft

Chauffeurs kregen tot 100 dollar aangeboden om te protesteren in het voordeel van de bedrijven.

Er lijkt voorlopig geen eind te komen aan het hele werknemersdispuut bij Uber en Lyft. Het hele debat heeft al veldslagen gezien in het Britse hooggerechtshof, heeft al gezorgd voor rechtszaken van astronomische bedragen en was de aanleiding voor vele chauffeursstakingen. De feiten dreigen nu nog bezwarender te worden nu bekend is geraakt dat Uber en Lyft hun chauffeurs praktisch omgekocht hebben om te protesteren in hun voordeel.

Volgens een e-mail die de Los Angeles Times in handen kreeg, zouden de chauffeurs van beide taxibedrijven een bonus tussen 25 en 100 dollar ontvangen als ze een protestmars in het voordeel van Uber en Lyft zouden bijwonen. Die mars kwam er als protest tegen de Assembly Bill 5, die chauffeurs blijft classificeren als zelfstandigen.

Volgens schattingen zouden zo’n 500 mensen hebben deelgenomen aan de protestmars. Het hele initiatief is twijfelachtig. Hoewel burgerparticipatie wel degelijk een goede zaak is, zorgt de hele machtsstructuur tussen werkgever en werknemer hier wel voor vraagtekens.