Na verschillende vaststellingen door Avast heeft Google officieel een heleboel stalkerware-apps verwijderd uit zijn Play Store.

Google heeft een heleboel stalking applicaties verwijderd uit zijn Play Store. Het doel van die apps was een constante inbreuk tegen Google’s privacy-regels.

Google vs stalkerware

Stalkerware-apps zijn applicaties die bedoeld zijn om het doen en laten van iemand anders te gaan volgen. Ze zijn eigenlijk gemaakt met het oog op het tracken van mensen. Vaak is dat dan om je kinderen in het oog te houden of bijvoorbeeld je gestolen/verloren smartphone terug te vinden.

Maar je kan het al raden; de stalkerware-apps worden misbruikt door criminelen en jaloerse echtgenoten. Zelfs werkgevers zouden de apps gebruiken om hun werknemers constant te kunnen volgen.

Avast

Antivirusspecialist Avast stelde deze inbreuken vast en maakte daarbij meteen melding bij Google. Het gaat om apps als Track Employees Check Work Phone Online Spy Free, Spy Kids Tracker, Phone Cell Tracker, Mobile Tracking, Spy Tracker en SMS Tracker. In totaal werden deze applicaties samen zo’n 130.000 keer gedownload. Google heeft laten weten dat het dit soort apps verbiedt en dat de applicaties van de Play Store worden gehaald. Het vraagt ook aan zijn gebruikers om dit soort applicaties de melden zodat Google sneller in actie kan schieten.

“Stalkerware apps zijn onethisch en vormen een probleem voor onze privacy.” – Avast

Verder stelt het antivirus-bedrijf dat de apps crimineel gedrag promoten en dat slachtoffers zo veel te gemakkelijk kunnen bespioneerd worden. Avast is daarbij niet de enige. Ook Kaspersky, Symantec en Malwarebytes hebben de voorbije maanden een inhaalbeweging gemaakt. Allemaal blokkeren ze nu standaard stalkerware-applicaties.