Qualcomm

Europa smeert Qualcomm een antitrustzaak aan.


Qualcomm is nog maar net bekomen van zijn publieke vete met Apple of het krijgt al te maken met meer juridische rompslomp. Een onderzoek van de Europese Commissie heeft namelijk aangetoond dat de telecomgigant zijn invloed misbruikt heeft bij de productie van 3G-chips. Daarvoor moet het nu een boete van 242 miljoen euro betalen.

De zaak is nog afkomstig uit de periode tussen 2009 en 2011, wanneer Qualcomm de modembusiness van Nvidia beconcurreerde. De Commissie is te weten gekomen dat Qualcomm zijn chipsets onder de marktprijs verkocht aan Huawei en ZTE om zo de concurrentie te snel af te zijn. De strategie bleek achteraf gezien erg succesvol aangezien Qualcomm er zijn marktleiding mee geconsolideerd heeft.

Omwille van het nadelige effect dat die zet op de concurrentie heeft gehad, krijgt de telecomgigant nu een boete opgelegd van 1,27 procent van de totale jaarwinst van 2018.


Het is niet de eerste keer dat de Commissie Qualcomm achterna komt omwille van dergelijke praktijken. Vorig jaar kreeg het bedrijf nog een boete van 997 miljoen euro opgelegd voor een gelijkaardige zaak met chips van LTE. Daardoor kreeg Qualcomm ook nog af te rekenen met een gelijkaardige rechtszaak wanneer het ook van de Taiwanese commissie voor eerlijke handel een boete opgelegd kreeg van 774 miljoen dollar.