Nieuws

Huawei bouwde geheim 3G-netwerk in Noord-Korea

Samen met leverancier Panda bouwde Huawei tussen 2008 en 2016 in het geheim aan een 3G-netwerk voor Noord Korea.

Update: In een officieel statement laat Huawei weten dat het geen zaken of activiteiten heeft in Noord-Korea. Het bedrijf stelt dat het voldoet aan alle wetgevingen en eventuele sancties binnen de VN, VS en de EU. 

Volgens onderzoeksjournalisten bij The Washington Post zou Huawei in Noord-Korea tussen 2008 en 2016 een 3G-netwerk opgezet hebben. Nadien zou het bedrijf ook geholpen hebben met het onderhoud van het mobiele netwerk.

Panda

Huawei zou daarvoor samengewerkt hebben met het Chinese Panda. Panda was de leverancier van de netwerkapparatuur aan Noord Korea. Op basis van klokkenluiders en uitgelekte documenten via een ex-werknemer van de Chinese smartphonegigant kregen de journalisten inzicht in wat er gaande was.

Op Twitter heeft één van de betreffende journalisten, John Hudson, verteld dat Huawei in het geheim meegeholpen heeft aan de uitwerking van een 3G-netwerk in de Koreaanse dictatuur. Op zich is dat geheime aspect niet zo’n probleem aangezien het land wel wat vooruitgang kan gebruiken. De vraag is natuurlijk of staatshoofd Kim Jong-Un hier weet van heeft.

Kim Jong en co.

Toenmalig staatshoofd Kim Jong-Il bracht een bezoek aan de hoofdkantoren van Huawei in China. Nadien zou het bedrijf gestart zijn in een samenwerking met Panda met de opzet van het mobiele netwerk. Panda International leverde de apparatuur naar Noord-Korea, Huawei zorgde voor de rest. Echter heeft het verhaal een opmerkelijke plot twist; in 2016 verbrak de Chinese smartphonegigant plots alle banden met Panda. Tot nu toe is de reden totaal onbekend.

Al sinds 2016 zou het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken de banden tussen Huawei en Noord-Korea onderzoeken. Dat kan een mogelijke verklaring zijn voor het verbreken van de banden met Panda.

A9 alias het 3G-netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business