‘Apple stopt geen Butterfly-toetsenbord in de 16-inch MacBook Pro’

Apple zou eindelijk afscheid willen nemen van het Butterfly-toetsenbord in zijn MacBooks. Later dit jaar zal de MacBook Pro 16-inch het praktijkvoorbeeld zijn van deze nieuwe stap, aldus Kuo.

Er gaan al voor lange tijd geruchten over een ‘nieuw’ formaat laptop van Apple. Het gaat specifiek om de MacBook Pro met een 16-inch scherm. Voorheen was de MacBook Pro enkel beschikbaar in 15,6-inch en 13,3-inch, er lijkt nu ook een 16-inch model bij te komen. Of dat het einde zal betekenen voor het 15,6-inch model, is onbekend. Mocht je momenteel nog staan te twijfelen om een MacBook Pro aan te schaffen, dan is het raadzaam om nog even te wachten. Er bestaat namelijk de kans dat Apple het nieuwe model zal voorzien van een ‘standaard’ toetsenbord-scharnier, waardoor je geen gedoe zal hebben met het met problemen geplaagde Butterfly-toetsenbord in de afgelopen MacBook Pro’s.

Beeld: iFixit / een Butterfly met het toegevoegde membraam.

Het gerucht over het nieuwe scissor-mechanisme doet de ronde via Ming-Chi Kuo, een analist die zich al jaren bezighoudt met Apple en vaak juiste informatie weet te verspreiden. Kuo wist eerder al te vermelden dat de nieuwe 16-inch MacBook Pro voor het einde van 2019 zou verschijnen. Hij liet verder nog weten dat MacBooks die in 2020 verschijnen vermoedelijk ook af zullen stappen van het Butterfly-mechanisme. Of deze laptops ook over zullen stappen naar het scissor-mechanisme, dat is nog onbekend. Apple ontwikkelde het Butterfly-mechanisme specifiek voor de nieuwe MacBooks om zo ‘dun’ als mogelijk te zijn – of het de nieuwe switches ook zo dun kan maken, is nog onbekend, maar wel te verwachten.

Problemen met Butterfly-toetsenbord

Voor de eindgebruiker is het een positieve zet vanuit Apple, mocht dit gerucht de realiteit weerspiegelen. Het Butterfly-mechanisme heeft gedurende de afgelopen jaren maar weinig liefhebbers gehad; dat kwam door de vele problemen met het toetsenbord. In veel gevallen was er sprake van een gemiste toetsaanslag, of juist een dubbele toetsaanslag. Het vervangen van het toetsenbord kon dit vaak voor korte tijd verhelpen – een definitieve oplossing was het echter niet. Zelfs een doorzichtig membraam over de switches, om te voorkomen dat er vuil in zou komen, mocht niet baten. Apple heeft zelfs zijn excuses aangeboden voor de problemen, en biedt ‘next-day repair’ voor het toetsenbord.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business