Een Britse firma heeft een A.I.-tool ontwikkeld die horecazaken en consumenten kan helpen om voorstekers aan de bar uit te schakelen.

Advertentie

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt of zien gebeuren. Ongeduldige en boertige mensen die aan de bar staan te wachten en zich bruutweg een weg naar voor banen op de meest asociale wijze. Daar heeft de Britse firma DataSparQ een oplossing voor bedacht met A.I. Bar.

Een slimme kassa

Het concept is simpel. De kassa is verbonden met een webcam en een applicatie, die houdt de wachtrij aan de bar in het oog. Op het scherm van de kassa kan de barman dan zien wie er al het langste aan de bar staat te wachten.

De webcam gebruikt daar een A.I.-technologie voor met gezichtsherkenning. De software erachter maakt dan een lijstje, met bijhorende foto waarop de barman gemakkelijk valsspelers ertussenuit kan halen.

Bovenop de gezichtsherkenning en wachttijd vertelt de software je ook als iemand jonger dan 25 jaar lijkt. Scheer dus je baard zeker niet af als je naar de bar gaat binnenkort, je zou wel eens een pintje kunnen mislopen. Na succesvolle tests in London wil het bedrijf nu zijn A.I.-bar echt in gang zetten, echter moeten horeca-eigenaars daar wel zo’n 200 pond per maand voor neertellen. Een serieus bedrag dus.

Kritiek

Je kan je ook de vraag stellen of zo’n technologie echt nodig is. In het VK heeft het project al kritiek gekregen van verschillende organisaties die stellen dat de technologie echt niet genoeg argumenten heeft om ingezet te worden. Als je nu ook al in de bar constant wordt bekeken door A.I.-gerelateerde programma’s gaat het wel heel ver. Hoe dan ook, het ziet er cool uit. Maar in welke mate we het in ons land in bars en clubs gaan tegenkomen is afwachten.

Advertentie