Nieuws

Google laat je je favoriete zoekmachine in Android kiezen

In een poging om zijn machtspositie te verminderen lanceert Google vanaf volgend jaar een keuzemenu waarbij je je favoriete zoekmachine kan kiezen.

Vanaf volgend jaar maakt Google het mogelijk dat je bij een nieuwe Android-smartphone of -tablet zal kunnen kiezen welke browser je gaat gebruiken. Zo ben je niet per se meer gebonden aan het gebruik van Google Chrome.

Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie nog dat er sprake was van een ‘ongeoorloofde machtspositie’ bij Google. Het bedrijf zou misbruik maken van zijn machtspositie om zijn eigen Google Chrome en zoekmachine naar voor te duwen, en het gebruik ervan op te leggen bij de consument. Zo kreeg het bedrijf een boete van 4,34 miljard euro voorgeschoteld in combinatie met de opdracht om de macht op het besturingssysteem te verlichten en het ook voor andere zoekmachines en browsers mogelijk te maken om hun dienst te promoten.

Het keuzescherm in Android waarbij je kan kiezen tussen zoekmachines.

Dure keuze

De enorme boete is nog niet betaald want Google is uiteraard in beroep gegaan. Toch is het intussen begonnen met die ‘verlichting’. Vanaf volgend jaar is de consument dus niet verplicht om te beginnen met de Chrome browser of Google zoekmachine. De consument krijgt voortaan de keuze tussen 4 zoekmachines en om ze in te stellen als standaard.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar er zit een vies kantje aan. Het Amerikaanse internetbedrijf organiseert namelijk een veiling waarbij de hoogste bieder een betere plek in de keuzelijst krijgt. De topman bij Qwant vertelde aan Boomberg dat het een nog “ernstiger misbruik van Googles dominante positie is”. Het zou voor ontwikkelaars als Ecosia, Yahoo of Qwant goed zijn om eindelijk wat meer door te breken om andere platformen. Maar als het afhangt van de hoogste bieder, is het louter schone schijn die Google wil creëren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business