Nieuws

Turkije eist nu ook zendlicenties voor online media  

Er heerst bezorgdheid dat de maatregel een doorzichtig excuus is voor censuur.  

Turkije drijft zijn censuur voor online mediaproviders steeds verder door. Het Euraziatische land vereist nu dat alle online mediaproviders nu hun licenties verkrijgen van. De TV-waakhond RTUK zal nu toezicht houden op de content die de online providers de wereld uitsturen. Als de online media echter tegen de haren van de TV-regulator instrijken, hebben ze 30 dagen om hun content aan te passen. Anders riskeren ze voor drie maanden hun licenties kwijt te raken. Als ze niet in de pas lopen, riskeren ze zelfs hun licentie voorgoed kwijt te raken. De nieuwe wetgeving zal ook de content dicteren van online streamers zoals Netflix.

Het is niet helemaal zeker aan welke standaarden de online diensten moeten voldoen, en dat is net het grootste probleem. Het regime van president Erdogan heeft soms al eens de neiging om politieke dissidentie de kop in te drukken. Experts vrezen er dan ook voor dat deze maatregel enkel in het leven is geroepen om dissidente nieuwsmedia aan de leiband te houden.

Netflix heeft alvast aangegeven dat ze Turkije alsnog willen blijven bedienen. Dat is niet het voornaamste obstakel. Het grootste probleem is dat bedrijven zoals Netflix nu items uit hun bibliotheek moeten verwijderen om te voldoen aan de Turkse wetgeving. Dat dwingt de Turkse consument om VPN’s te gebruiken of om het gewoon zonder kritische berichtgeving te doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business