Duitse

In een poging om zijn machtspositie op Android te verlichten organiseert Google een veiling voor zoekmachines. Maar daar denken de Google-alternatieven echter anders over.

Advertentie

Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat er sprake was van een ‘ongeoorloofde machtspositie’ bij Google. Het bedrijf maakt misbruik van zijn macht door Chrome en zijn eigen zoekmachine naar voren te pushen. Het bedrijf moest daarop een boete betalen en zijn manier van werken aanpassen.

Ter compensatie bood de Amerikaanse zoekmachinegigant sinds vorige week de mogelijkheid aan voor alternatieve zoekmachines als Qwant, Ecosia of DuckDuckGo, om zich in te schrijven voor een veiling waarbij de beste bieders bovenaan in het keuze-lijstje op Android komen te staan. De hoogste bieder wint en krijgt een leuke plaats in de spotlights.

‘Omzetgenererende veiling’

Niet dus, zo blijkt uit de feedback die onder andere de Duitse zoekmachine Ecosia de wereld instuurde. Het bedrijf omschrijft deze selectiemethode als ‘onethisch en concurrentiebeperkend’. De gekende groene zoekmachine wil dus niet meedoen aan de zogenaamde ‘omzetgenererende veiling’ van Google. Ecosia vindt dat het bedrijf hiermee een soort kunstmatige schaarste creëert die er niet is en vindt ook dat gebruikers de optie verdienen om geheel vrij hun gewenste zoekmachine te kiezen. De hoogste bieder hoort dus niet in dat plaatje.

Spelletje

Verder stelt Ecosia zijn geld in relevante dingen te investeren, zoals bomen en zorg voor het milieu. Ook daarom zal het niet meedoen aan de veiling. Naast Ecosia geeft ook het Franse Qwant en het Amerikaanse DuckDuckGo aan dat ze weigeren mee te doen aan Google’s spelletje.

Het keuzescherm in Android waarbij je kan kiezen tussen zoekmachines.

 

 

Advertentie