Instagram - 1

Instagram probeert om met algoritmes automatisch nepnieuws op te sporen op hun platformen. Om die artificiële intelligentie op punt te zetten, vraag het aan zijn gebruikers om nepnieuws te melden.

Een update van Instagram voegt een optie toe waarmee je nepnieuws kan melden. Concreet doe je dit door bij een post op de drie puntjes te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Rapporteren’ en vervolgens als reden ‘nepnieuws’ te kiezen. De update wordt nu uitgerold, maar de nieuwe toevoeging is op moment van schrijven nog niet bij ons beland.

Op basis van de meldingen van nepnieuws zal Facebook de algoritmes die dergelijk nieuws moeten opsporen verder op punt zetten. Deze algoritmes kijken ook naar andere factoren, zoals hoe oud een bericht is en welke berichten het account reeds eerder heeft gepubliceerd.

Amerikaanse fact-checkers

Volgens Poynter zal een fact checker de inhoudelijke correctheid van verdachte berichten controleren. Wanneer deze tot de realisatie komt dat het inderdaad om nepnieuws gaat, komt het bericht lager te staan in de zoekresultaten (zoals bij ‘explorer’ en bij hashtagoverzichten). Het bericht in kwestie zal niet worden verwijderd. De maker van het bericht wordt ook niet op de hoogte gebracht van het feit dat zijn bericht wordt gecontroleerd door een fact checker. Op dit moment zijn er enkel Amerikaanse fact-checkers. Het is dus nog de vraag of lokale content ook door deze personen zal worden beoordeeld.