YouTube

YouTube vernieuwt zijn regels voor copyright claims op korte muziekfragmenten, maar creëert hierdoor ook de kans dat meer video’s geblokkeerd zullen worden.

Advertentie

Momenteel kunnen artiesten en platenlabels een copyright claim indienen als hun muziek gebruikt wordt in een video op YouTube. In dat geval kan je zelf geen inkomsten verdienen door advertenties in die video, maar gaan die inkomsten (deels) naar de eigenaar van de muziek in kwestie. YouTube heeft nu kleine wijzigingen aangebracht om de recente trend van “agressief handmatig claimen” tegen te werken, maar op die manier creëert het ook de mogelijkheid dat meer video’s geblokkeerd zullen worden.

Geen winst meer

Het gaat hier ten eerste slechts om een heel specifieke soort copyright claims. Het algoritme van YouTube dat automatisch muziek herkent, blijft werken zoals voorheen, maar de handmatige claims krijgen een kleine herziening. Platenlabels kunnen nu ook een claim indienen als er een kort fragment van hun muziek te horen is op de radio op de achtergrond. Dit kan zelfs gebeuren wanneer YouTubers snel voorbij een groep wandelen die muziek afspeelt.

YouTube merkte op dat platenlabels de laatste maanden veel copyright claims aan het indienen waren voor die korte fragmentjes muziek op de achtergrond om op die manier meer inkomsten te krijgen. Deze nieuwe regelgeving moet dit gedrag gaan tegenhouden.

Het videostreamingplatform geeft nu uitdrukkelijk aan dat platenlabels geen inkomsten meer kunnen verdienen op deze korte muziekfragmenten op de achtergrond. Ze krijgen wel de mogelijkheid om de video in zijn geheel te laten blokkeren, als YouTube de claim goedkeurt natuurlijk. Die keuze wordt bovendien volledig bij de platenlabels gelegd. Indien zij besluiten om een video te laten blokkeren, heeft de maker zelf geen inspraak hierin en kan hij/zij niet in beroep gaan tegen de copyright claim.

YouTube zelf wil hiermee de content creators geven waar ze recht op hebben, aangezien de kijkers aangetrokken worden door hen en niet door deze korte muziekfragmentjes op de achtergrond.