Nieuws

‘Apple had zich jaren geleden al moeten opsplitsen’

Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, is van mening dat de iPhonebouwer zich jaren geleden al had moeten opsplitsen zoals HP deed.

Mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak, laat weer van zich horen. Deze keer mengt hij zich ook in het debat waarbij grote techbedrijven misbruik zouden maken van hun machtspositie.

Apple vs. Woz

Op zich is het debat niet nieuw. De discussie over techgiganten als Google, Amazon, Facebook en consoorten loopt al veel langer. De kern van de zaak gaat voornamelijk over het feit dat die grote bedrijven ook de grootste delen van de markt bezitten en dat concurrentie weinig of geen kans krijgen. De budgetten van de techgiganten zijn namelijk zo groot dat kleine spelers meteen uit de boot vallen. In een interview met Bloomberg zei Woz nu letterlijk dat “die grote spelers de neiging hebben om hun machtpositie te misbruiken”.

Monopolie

“Ik ben er echt tegen dat bedrijven de macht van hun monopolie op een oneerlijke manier gebruiken en de concurrentie geen ruimte geven. Techbedrijven komen nu al weg met een hoop slechte dingen en worden er niet voor beboet”, stelt Wozniak in het interview.

Verder is hij van mening “dat het oneerlijk is als een bedrijf met een groot marktaandeel zijn dominantie uitspeelt om een nieuwe markt te laten groeien en dat hij voorstander is van de opsplitsing van bedrijven”.

Hewlett & Packard

Vooral die opsplitsing ziet Wozniak als een deel van de oplossing. Daarover zegt hij het volgende: “ik wou dat Apple zich al veel eerder uit zichzelf had opgesplitst in verschillende divisies en locaties”. Hij verwijst daarmee ook naar Hewlett Pakcard die in zichzelf in 2015 opsplitste in een consumentenafdelingen en eentje voor bedrijven. Zo kwam HP Inc tot stand dat zich richt op consumentenproducten zoals printers en aan de andere kant HP Enterprise. Die laatste richt zich dan op B2B.

Klachten

Woz is niet de eerste die klaagt over de monopolie die techgiganten uitspelen. Vandaag al heeft Apple meerdere klachten aan zijn been van onder andere Spotify over oneerlijke concurrentie in de App Store. Steve Wozniak laat wel vaker van zich horen als het over Apple gaat. Je kan hem ook geen ongelijk geven, de man richtte het bedrijf mee op in 1985 en ziet nu waarschijnlijk bepaalde dingen met lede ogen aan.

Woz in 1983.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business