Nieuws

Miljoenen telefoonnummers Facebook-gebruikers te grabbel op internet

Een onderzoeker vond een database van Facebook op internet waarin accountinformatie van zo'n 419 miljoen accounts zat met telefoonnummers.
Honderden miljoenen telefoonnummers die geconnecteerd waren aan Facebook-accounts verschenen deze week in databases die toegankelijk waren voor iedereen. Intussen werd de informatie al offline gehaald.Een onderzoeker vond meer dan 419 miljoen accounts waarvan verschillende datapunten zoals paswoorden en telefoonnummers publiek beschikbaar stonden. Het gaat om 133 miljoen Amerikaanse FB-accounts en zo’n 18 miljoen accounts uit het Verenigd Koninkrijk. Het lek maakt betreffende accounts een stuk kwetsbaarder voor spamtelefoons of SIM-swap aanvallen. Vooral die laatste is aan een opmars bezig in de Verenigde Staten.

Facebook heeft een probleem

In een reactie heeft een woordvoerder van Facebook laten weten dat het de openbare informatie intussen offline heeft gehaald. Maar volgens het bedrijf zouden er verschillende kopieën van de databases gemaakt zijn en probeert het bedrijf nog te achterhalen waar die zich momenteel bevinden. Het is echt onvoorstelbaar.Het bedrijf rijgt echt gewoon het ene dataschandaal na het andere aan elkaar. Het bedrijf heeft echt een probleem, en het wordt tijd dat mensen dat inzien of dat het bedrijf dit soort dingen op een volwassen manier gaat aanpakken.Dit veiligheidslek is één van de grotere sinds het dataschandaal rond Cambridge Analytica waarbij meer dan 80 miljoen Facebook-accounts misbruikt werden. Sindsdien kende dochterbedrijf Instagram ook al een datalek waarbij verschillende profielen zomaar te grabbel lagen.

Onduidelijkheid

“De database is oud, intussen zijn al verschillende aanpassingen doorgevoerd aan het systeem waardoor telefoonnummers op Facebook niet zomaar publiek toegankelijk zijn”, benadrukt de woordvoerder van het bedrijf.Maar ook de Amerikaanse techwebsite TechCrunch haalt terecht aan dat er nog heel wat onduidelijkheid heerst. “Wie heeft de data op internet gegooid en hoe is dat zelfs mogelijk?”, stelt de website. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business