Nieuws

Rapport: zoveel Android apps lekken persoonlijke data

Lang niet alle Android apps in de Google Play Store houden zich aan de regels.

De digitale marktplaats die Google Play Store heet is door de jaren heen een stuk volwassener geworden. Waar het vroeger een bron van amateuristische Android apps, malware en spam was, heeft Google tegenwoordig de zaakjes een stuk beter op orde. Toch is lang niet alles koek en ei in de applicatiewinkel, zo blijkt uit onderzoek van de Tijd.

Populaire Android apps onder de loep

De statistieken tonen aan dat één derde van de meest populaire apps ongemerkt persoonlijke informatie te delen. Het onderzoek baseert zich op de 120 populairste applicaties in de Google Play Store. Daarvan delen er 47 persoonlijke data van gebruikers met derde partijen waarvan de gebruiker niet op de hoogte is.

Hoewel het lekken van data door gebruikers vast en zeker niet op prijs wordt gesteld, is het lang niet allemaal illegaal volgens Google. Zo geef je vaak als gebruiker aan dat je akkoord gaat met het delen van data aan derden voor ‘gepersonaliseerde advertenties’. Van alle applicaties overtreedt ruim twintig procent de privacyregels van Android. Deze apps sturen een combinatie van gegevens door die Google niet toelaat.

Een woordvoerder van Google België meldt dat het bedrijf maatregelen gaat treffen om deze praktijken aan te pakken, zodat makers van Android apps die de regels van het privacybeleid overtreden op de hoogte gesteld worden van hun fout. Ook het verwijderen van applicaties behoort tot de mogelijkheden volgens Google. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf niet of niet op tijd actie onderneemt.

Data vergaren populair

Van de data die een app vergaart van de gebruiker, kan als het ware een ‘digitale ID’ gecreëerd worden. Deze wordt vervolgens naar app-ontwikkelaars of derden gestuurd. De data is zo geavanceerd dat hij te herleiden is naar een unieke gebruiker. In de vergaarde data kan onder meer de simkaart, IMEI-nummer en de locatie opgeslagen zijn. Dit maakt het voor advertentiebedrijven makkelijker om gerichte reclame te tonen, maar kan de privacyrechten van gebruikers schenden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business