hartziektes

Dat AI steeds vernufter wordt, is geweten. Maar wist je ook dat je binnenkort je kans op sterven kan te weten komen wanneer je last hebt van hart-en vaatziekten? Al is dat misschien informatie die we liever kwijt dan rijk zijn...  

Onderzoekers aan het CSAIL-departement van MIT hebben een machine learning-systeem ontwikkeld genaamd RiskCardio, dat je risico op sterfte bij hartziektes en vaatziekten berekent. Al wat RiskCardio daarvoor nodig heeft is een EEG-scan van 15 minuutjes. Na de scan peilt RiskCardio naar het aantal opeenvolgende hartslagen in de sample. Als de data dan ook nog eens op 15 minuutjes voor een hartcrisis wordt opgevangen, kan RiskCardio bepalen of iemand al dan niet zal sterven binnen 30 dagen, tot zelfs een jaar later.

AI trainen met historische patiëntendata

De aanpak is gebaseerd op de opvatting dat hoe groter de afwisseling tussen twee hartslagen, des te groter het risico voor sterfte door hartfalen. De CSAIL-wetenschappers trainden de AI met historische patiëntendata. Wanneer een patiënt het overleefde, bleken hun harslagen redelijk normaal. Wanneer een patiënt overleden was, kon men achteraf aan de gegevens zien dat de hartslagen een eerder grillig patroon vertoonden.

Verfijnd

Het is een mooie vooruitgang, maar toch is er nog veel werk aan de winkel. Zo moeten de gegevens waarop getraind wordt verfijn worden en ook een accurater beeld geven van meer leeftijden, etnische achtergrond en geslachten. Uiteraard moet RiskCardio ook accuraat zijn wanneer fouten dodelijke gevolgen zouden kunnen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here