persons hand hold spartphone scanning qr code or barcode

Vanaf november kan iedereen in België een verkeersboete via de smartphone betalen. Dit systeem bestaat eigenlijk al een half jaar, maar was tot op heden enkel maar beschikbaar voor klanten van KBC en Belfius.

Sinds een half jaar staat er op elke verkeersboete een QR-code. De Federale Overheidsdienst Justitie wilde hiermee het betalen van verkeersboetes eenvoudiger maken. Het principe is in theorie dan ook simpel: je scant met uw smartphone de QR-code, die je automatisch doorverwijst naar de mobiele app van uw bank. De correcte mededeling en rekeningnummer worden via de QR-code ineens toegevoegd, zodat je in slechts enkele ogenblikken je boete betaald hebt.

In de praktijk verliep het systeem echter minder vlot. Door een technische storing in het systeem konden enkel mensen die aangesloten waren bij KBC of Belfius van deze dienst gebruik maken. Die storing viel te wijten aan het feit dat de Federale Overheidsdienst Justitie de Europese standaard voor QR-codes gebruikte. Deze standaard werd enkel door KBC en Belfius ondersteund, waardoor enkel hun klanten gebruik konden maken van het systeem. Er werd met de bankensector overlegd dat alle banken zouden overschakelen naar de Europese standaard, maar dat overleg draaide op niets uit.

Een half jaar later zijn de problemen eindelijk opgelost. De QR-code zal ondersteund worden door een nieuwe technologie. De betaling van de boete zal ook niet meer via een bankapplicatie verlopen. Dat vertelde Tom Totté, woordvoerder van het Antwerps bedrijf POM dat de technologie ontwikkeld heeft, gisterenochtend in het Radio 2-programma De Inspecteur.

Betere bescherming tegen fraude

De nieuwe technologie bezit nog meerdere voordelen volgens Totté. Doordat de betaling niet meer via een bankapplicatie dient te verlopen, kan de optie om het betaalmiddel zelf te kiezen, aangeboden worden. Betalen met Visa, Maestro of Bancontact zal allemaal mogelijk zijn.

Het belangrijkste voordeel is dat de QR-code de kans op fraude minimaal maakt. Het vervalsen van verkeersboetes is een populair middel van oplichters. Zij onderscheppen de facturen uit brievenbussen en passen digitaal het rekeningnummer aan. De QR-code moet de juistheid van de gegevens garanderen. Er is nog een extra veiligheid ingebouwd door het instellen van juiste ontvangers, zodat zelfs als iemand er in slaagt de QR-code toch te vervangen, deze persoon het bedrag niet kan ontvangen. Het systeem zal eveneens verwittigen als een boete betaald is, want hier ontstond bij het huidige systeem vaak verwarring over. De Federale Overheidsdienst Justitie verwacht dat de nieuwe QR-code vanaf november operatief zal zijn.

Voorbeeld van een QR-code op een verkeersboete. Afbeelding: De Inspecteur, VRT Radio 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here