Huawei Mate 30

De Huawei Mate 30 serie is zojuist uit de doeken gedaan in München. Vanwege het handelsverbod tussen de Chinese fabrikant en Amerikaanse bedrijven is het een verre van alledaagse lancering.

Advertentie

Er is veel te doen geweest rondom de Huawei Mate 30 serie. Vanwege het handelsverbod, opgelegd door de regering van Trump, mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Huawei. De fabrikant wordt verdacht van afluisterpraktijken. Problematisch, want zowel delen van de hardware als de software is afkomstig uit de Verenigde Staten, zo ook Android van Google.

Huawei Mate 30 serie officieel

Tijdens de presentatie van de gloednieuwe telefoons was er dan ook veel te doen rondom de software van de apparaten. Daar is, zelfs na de presentatie, vrij weinig over duidelijk. De telefoons draaien allebei op EMUI 10, de softwareschil van Huawei die gebaseerd is op Android. Het woord Android is echter geen enkele keer gevallen. Na de presentatie is ons medegedeeld dat de Huawei telefoons draaien op AOSP, Android Open Source Project. Dit is een open source-versie van Android die voor iedereen toegankelijk is, maar bevat standaard geen Google apps. Dit zouden gebruikers via een omweg nog kunnen installeren. Huawei zelf houdt zich verder stil over dit issue.

Gelukkig is de Huawei Mate 30 serie meer dan alleen software. Een smartphone is anno 2019 immers een mode-artikel. Wat dat betreft speelt Huawei deels op safe, met een voorkant die voortborduurt op de Huawei Mate 20 Pro. De notch is iets scherper afgesneden, en de schermranden aan de zijkanten zijn verder naar achteren geschoven door het display, wat de telefoon prettiger in de hand moet doen voelen.

Scherm en innovatie

Het display van de Huawei Mate 30 Pro, dat omhuld is door fijn afgewerkt metaal volgens Huawei, maakt gebruik van een 6,53 inch display met een resolutie van 2400 bij 1176 pixels, maar is nog enigszins te gebruiken met één hand dankzij de minimale randen. Beide telefoons maken gebruik van Huawei’s OLED Horizon Display. De reguliere Mate 30 is 6,62 inch groot en heeft een resolutie van 2340 bij 1080 pixels.

Bij de Huawei Mate 30 Pro hebben fysieke volumeknoppen plaatsgemaakt voor side touch, waarmee je via het scherm het volume kunt aanpassen. Als ontgrendelmethodes zijn beide telefoons uitgerust met een gezichtsscanner en vingerafdrukscanner onder het scherm. De Huawei Mate 30 Pro heeft een bredere notch, omdat er ook een bewegingssensor voor motion controls aanwezig is. Eenzelfde feature vind je terug in de LG G8s ThinQ.

Onder de motorkap

Onder de motorkap vinden we immers de gloednieuwe Kirin 990 chipset terug, een octa-core processor met kunstmatige intelligentie die nóg deskundiger en sneller moet werken dan  de chip van de Huawei P30 Pro.

Tijdens de presentatie duidde CEO Richard Yu erop dat de Huawei Mate 30 serie beschikt over een tweede generatie 5G modem. Of deze 5G-ondersteuning ook in Europa en om specifiek te zijn de Benelux geldt, is op dit moment nog niet duidelijk.

De accucapaciteit van de Huawei Mate 30 Pro bedraagt 4500 mAh. De reguliere versie moet het doen met 4200 mAh. In combinatie met de 40W Huawei Supercharger uit de doos laad je de telefoons binnen een mum van tijd op. Ook ondersteunen de toestellen 27W draadloze oplaadsnelheid.

Gloednieuwe camera-opzet

De Huawei Mate 30 Pro maakt gebruik van een bijzondere camera-opzet. Er zijn vier lenzen aanwezig, verpakt in een cirkel aan de achterzijde die ons nog het meeste doet denken aan de Nokia Lumia’s van weleer. Huawei heeft twee cameralenzen die samen ‘Supersensing Cine Camera’s’ heten. Deze lenzen werken samen en zorgen voor foto’s en video’s met een opmerkelijk dynamisch bereik. Daarnaast is super slow-motion met 7680 frames per seconde mogelijk in een resolutie van 720p. Ook 4K timelapsevideo’s en 4K filmpjes met 60fps opnemen is geen enkel probleem voor deze telefoon.

De cameracombinatie moet, ten opzichte van zijn voorgangers, beduidend beter zijn in het schieten van foto’s in situaties met weinig licht. Dat terwijl de voorgangers hier al redelijk goed in zijn. De twee camera’s creëren ook groothoeklensfoto’s. Nieuw: de groothoeklensfoto’s in situaties met weinig tot vrijwel geen licht zijn ook sterk verbeterd.

Naast de twee primaire camera’s is er ook een 8-megapixeltelelens aanwezig met 3X optische zoom, 5X hybride zoom en 30X digitale zoom. Dat is opvallend, aangezien de P30 Pro in staat is om 50X digitale zoom te bewerkstelligen. De reguliere Mate 30 beschikt niet over de Cine Camera, maar over een reguliere 40-megapixelsensor en 16-megapixelgroothoeklens.

Kleuren en release

De Huawei Mate 30 Pro en reguliere Huawei Mate 30 verschijnen in de kleuren Emerald Green, Space Silver, Cosmic Purple en Black. Volgens Richard Yu heeft de reguliere versie in ieder geval 8GB RAM aan boord en kost deze minstens 799 euro onder voorbehoud.

De Huawei Mate 30 Pro wordt afgebeeld met een prijskaartje van 1099 euro. Ook hier gaat het om een verwachte adviesprijs, deze kan na verloop van tijd dus veranderen.