Huawei Mate 30

Dat is althans toch wat de Chinese ontwikkelaars zeggen die met de software werken. Via de Huawei Ark Compiler wil Huawei Android-applicaties kunnen omzetten naar applicaties voor het eigen besturingssysteem HarmonyOS.

Gisteren stelde Huawei zijn nieuwe Mate 30-serie officieel voor op een persconferentie in München. Daarbovenop werd een nieuwe smartwatch Watch GT2 geïntroduceerd, naast een smart-tv Vision TV. Wij waren vooral benieuwd op welk besturingssysteem de Mate 30 zou draaien. Vanwege het handelsverbod tussen Huawei en Amerikaanse bedrijven, opgelegd door president Donald Trump die Huawei verdenkt van afluisterpraktijken, heeft Huawei geen Google-apps meer ter beschikking gekregen.

Een duidelijk antwoord bleef op de persconferentie uit. Achteraf konden we nog uitvissen dat de telefoons draaien op AOSP, een open source-softwareversie van Android. Via de Ark Compiler van Huawei moet het mogelijk zijn om Android-apps om te zetten en compatibel te maken met het eigen besturingssysteem HarmonyOS. Zo kunnen gebruikers via een omweg toch nog Google-apps op hun Huawei-smartphone installeren. Volgens Huawei zou de Ark Compiler de functionaliteit van Android-apps zelfs nog verhogen. Dit zou de Mate 30-serie toch aantrekkelijker kunnen maken op de Europese markt.

Ark Compiler is een ‘publiciteitsstunt’

Echter zou de Ark Compiler voorlopig nog niet functioneel zijn. Op 31 augustus stelde Huawei een eerste versie van de Ark Compiler ter beschikking. En daar zijn nog heel wat problemen mee volgens Chinese ontwikkelaars die met het systeem werken. Op dit moment zou het systeem zelfs zijn eigen demo niet kunnen runnen. Het programma voelt voor hen onvoltooid aan. De ontwikkelaars verwijten Huawei dat het vroegtijdig uitbrengen van de Ark Compiler niet meer is dan een ‘publiciteitsstunt.

Een reactie op de aantijgingen van de Chinese ontwikkelaars heeft Huawei nog niet gegeven. Wel gaven zij voor het lanceren van de Ark Compiler al aan dat dit in fases zou ontwikkeld worden. Het systeem wordt pas verwacht in 2020 volledig functioneel te zijn. Verder is het ook nog onduidelijk of de Mate 30 ook daadwerkelijk op HarmonyOS zal draaien. Hierover is zoals eerder vermeld gisteren geen duidelijkheid gekomen. Wel lijkt het vrij zeker dat de VisionTV op HarmonyOS moet draaien. Huawei heeft inmiddels ook het gerucht ontkracht dat de Mate 30-serie in grote delen van Europa, waaronder de Benelux, niet zou verschijnen. De Mate 30 Pro zal volgens Huawei wel later dit jaar uitkomen in België en de kostprijs zal zo’n €1099 bedragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here