apple ipad

Gebruik jij ook al iOS 13? Apple waarschuwt gebruikers dat toetsenborden van derde partijen mogelijk data kunnen versturen via het internet.

Sinds gisteren kunnen we allemaal aan de slag met iOS 13.1 en iPadOS, een weekje vroeger dan oorspronkelijk verwacht. Tijdens de beta ontdekten testers een hoop bugs die Apple zo goed mogelijk opgelost heeft, maar één bug bestaat nog steeds zo blijkt. Het gaat hier om een bug die onscreen toetsenborden van derde partijen de mogelijkheid geeft om data door te sturen zonder toestemming. 

Er zijn verschillende populaire toetsenborden die vaak gebruikt worden op Apple-producten. Zo is er Gboard van Google, Swiftkey van Microsoft en spellchecker Grammarly. Het is dus mogelijk voor deze toetsenborden om volledige permissies te krijgen en dat komt inclusief de mogelijkheid om data te versturen via het internet, bijvoorbeeld over wat je typt. Gebruik je iOS 13 of iPadOS, dan heb je hen waarschijnlijk die toegang al automatisch gegeven. De eerder genoemde namen zijn natuurlijk grote namen die (waarschijnlijk) wel te vertrouwen zijn, maar de bug is natuurlijk ook toegankelijk voor andere partijen, met minder positieve ideeën. 

Apple verduidelijkte nog wel dat er zeker geen paswoorden zouden kunnen lekken, want hiervoor wordt verplicht gebruik gemaakt van het ingebouwde iOS-toetsenbord, dat alle invoer versleuteld. 

Je kan je geïnstalleerde toetsenborden nakijken via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden > Wijzig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here