Nieuws

Belgische vitale bedrijven zijn goed beveiligd tegen cyberaanvallen

Wie een Belgisch bedrijf wil hacken, moet uit het juiste hout gesneden zijn. Het Centrum voor Cybersecurity België testte de cyberveiligheid van vitale bedrijven in België. En de resultaten waren positief.

Het Centrum voor Cybersecurity Belgium is een federale instelling die bedrijven informeert en assisteert in het uitwerken van hun cyber securitysystemen. Het probeert in samenwerking met ‘vitale’ bedrijven een nationaal cyber securitybeleid te bepalen. Onder vitale bedrijven worden bedrijven gerekend die een kritieke infrastructuur beheren en dus van cruciaal belang zijn voor het functioneren van het land. Hieronder vallen overheidsinstellingen, banken, telecomoperatoren, transportbedrijven, energieleveranciers etc. Het werd in 2013 opgericht na een grootschalige hack van Belgacom door de Britse geheime dienst. Dat slaagde erin om de servers van Proximus te hacken en malware te installeren.

Een cyberaanval op zulke grote schaal zou vandaag de dag niet meer mogelijk zijn volgens Proximus. De systemen werden na de aanval volledig gecleand. Proximus investeerde 10 miljoen euro in de beveiliging van de servers. Vorig jaar kreeg het meer dan 2000 aanvallen te verduren, maar het wist deze allemaal te pareren voor er schade opgelopen werd. Miguel De Bruycker, topman van CBC, beaamt dit en noemt Belgacom vandaag de dag ‘een voorbeeld op vlak van cyber security’.

Groot professionalisme bij vitale bedrijven

Bij CBC waren ze over de gehele lijn enorm tevreden over de staat van de beveiligingssystemen van de Belgische vitale bedrijven. De Bruycker looft hun professionalisme en de ernst die aan cyber security wordt besteed. Elk kwartaal roept het CBC de overheidstoezichthouders voor de vitale sectoren bijeen om een nationale securitystrategie te bespreken.

Het is noodzakelijk dat CBC voortdurend in actie blijft omdat ook hackers constant nieuwe aanvalstechnieken uitvinden. Een nieuw systeem dat men wil implementeren, is een ‘early warning’ systeem. Dit wisselt informatie over cyberaanvallen uit met de bedrijven via een digitaal platform. Ook de lijst van vitale bedrijven – die uiterst staatgeheim is – wordt voortdurend herbekeken en wanneer nodig uitgebreid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business