In China is een man na 17 jaar teruggevonden door het gebruik van drones. Ook in de Antwerpse haven wil men binnenkort drones gaan inzetten om vluchtelingen te vinden.

Advertentie

Dat drones een handig hulpmiddel voor de politie kunnen zijn, is in China duidelijk gebleken. De lokale politie van Yongshan, een kleine stad in het zuidwesten van China, is er na 17 jaar in geslaagd om een man op te sporen die op de vlucht was. Dat was op BBC News te lezen. Jarenlange zoekacties haalden niets uit, maar met de inbreng van drones konden ze de man uiteindelijk toch vinden.

Song Jiang werd in 2002 gearresteerd voor illegale trafiek van vrouwen en kinderen. Hij ontsnapte uit de gevangenis, en sindsdien ontbrak elk spoor van hem. Tot begin september althans. Toen kreeg de politie nieuwe aanwijzingen van de locatie van Jiang. Men vermoedde dat Jiang toevlucht had genomen in het gebergte achter de stad. Nadat enkele zoekacties geen resultaat hadden opgeleverd, besloot de politie om enkele drones over het gebied te laten vliegen.

Dat leverde ook meteen resultaat op. De drone maakte beelden van een grot die sporen van een menselijke bewoner vertoonde. De politie viel de grot binnen en wist Jiang te arresteren.

Antwerpse haven wil drones inzetten om vreemdelingen op te sporen

Ook dichter bij huis zijn er voorbeelden te vinden van hoe drones kunnen ingezet worden in het opsporen van mensen. In de Antwerpse haven werd afgelopen weekend een project voorgesteld om drones in te zetten om vluchtelingen te zoeken. De drones werden zaterdag aan een eerste testvlucht onderworpen. Volgens Unifly, een leverancier van verkeersleidingsoftware voor drones, was die test ook geslaagd.

De Antwerpse haven voert al jaren een strijd tegen het illegaal importeren van mensen via containers. Met drones hoopt men vluchtelingen sneller op te sporen. Via drones kan eenvoudig een groot gebied in kaart gebracht worden. De drones zijn uitgerust met een infraroodcamera die temperatuurverschillen kunnen registreren. De warmte die een mens afgeeft, kan dan de locatie van een vluchteling verraden. De drones wil men ook inschakelen om sneller bij een brand te kunnen zijn, of om de luchtkwaliteit constant te meten. De Europese wetgeving rond drones zal versoepelen waardoor niet meer voor elke dronevlucht een toelating nodig is. Kerncentrales blijven wel verboden terrein voor de drones.

Advertentie