We worden steeds beter en sneller in het typen op onze smartphone. Dat blijkt uit een grootschalig, internationaal onderzoek.

Resultaten uit een online onderzoek uitgevoerd door universiteiten in Finland, VK en Zwitserland tonen aan dat mensen vandaag de dag een stuk sneller woorden kunnen typen op hun smartphone dan vroeger. De onderzoekers plaatsten een link online waarin deelnemers gevraagd werd om 15 zinnen over te typen op hun smartphone. Het programma registreerde dan de typsnelheid en het aantal fouten. Zo’n 37.370 vrijwilligers uit 160 landen legden de test af. Het gemiddeld aantal woorden dat deelnemers konden typen in één minuut tijd was 38.

En dat is een stuk hoger dan in eerder gelijkaardige tests. Toen kwamen de deelnemers met moeite boven de 30 woorden uit. De onderzoekers vergeleken de resultaten met de snelheidstest dat ze vorig jaar deden op een klassiek toetsenbord. Toen typten de deelnemers gemiddeld 53 woorden in één minuut tijd. Volgens wetenschappers moet het mogelijk zijn om 100 woorden in een minuut te typen via een klassiek toetsenbord, maar worden we hier steeds minder snel in. Terwijl we op de smartphone dus juist sneller beginnen typen.

‘Typing gap’ verdwijnt

Die ‘typing gap’ tussen smartphone en klassiek toetsenbord is dus stilaan aan het afnemen. De onderzoekers voorspellen dat het punt ongetwijfeld zal komen dat we sneller typen op de smartphone. Zij stelden namelijk een duidelijk generatieverschil vast. Deelnemers uit de leeftijdsgroep 10 tot 19 jaar typten gemiddeld 10 woorden meer per minuut dan deelnemers van 40 jaar of ouder. Dat komt doordat jongeren vandaag de dag zijn opgegroeid met de smartphone en dus veel meer gewend zijn aan de touchscreens.

Duim(en) omhoog

De onderzoekers zochten ook naar enkele ‘hulpmiddelen’ op smartphones die het resultaat mee kunnen verklaren. Zij kwamen tot de vaststelling dat wie autocorrect inschakelt, betere resultaten behaalde. Een autocorrectfunctie verbetert inmiddels automatisch typfouten, waardoor je geen tijd verliest met het verbeteren van woorden waardoor je sneller je zinnen kan typen. Woordsuggesties daarentegen zijn juist contraproductief. Volgens de onderzoekers doen deze je te lang nadenken of de suggestie wel correct is. De meest efficiënte techniek blijft typen met beide duimen. Voor wie vroeger op school die tergende typlessen kreeg: deze zullen je totaal niet helpen om sneller te tikken op je smartphone. Snel typen op een smartphone is een motorische vaardigheid die je jezelf moet aanleren.

Ben je geïnteresseerd om je eigen typvaardigheden eens te testen, de link van het onderzoek staat nog steeds online: http://typingtest.aalto.fi/. De snelste deelnemer kon 85 woorden in één minuut typen op zijn/haar smartphone. Doet u beter?