Miljoenen mensen kunnen niet zonder Google Maps op Android of iOS en niet iedereen is daar blij mee. Voor een kleine meerprijs kun je ook terecht bij ForeverMap 2, dat offline kaarten en volwassen navigatie biedt.

De analoge verbindingen van Telenet moeten plaatsmaken voor compactere varianten. Hiervoor is de grote Signaal Switch in het leven geroepen.

Telenet lijkt met de Signaal Switch wel erg vroeg te beginnen aan de voorbereidingen voor zijn lenteschoonmaak. De telecomprovider wil afstappen van analoge signalen voor zowel radio als televisie om op die manier snellere internetverbinding aan te bieden.

Op de webpagina van de Signaal Switch legt Telenet uit dat analoge radio- en tv-verbindingen in feite je internetverbinding trager maken. In tijden met een ongekend hoog dataverkeer wil het er alles aan doe om dat tegen te gaan. Daarom heeft Telenet besloten om het analoge radiosignaal geheel van de kaart te vegen en het analoge tv-signaal te vervangen door een “compacter signaal”. Dit zijn de gevolgen voor jou.

Signaal Switch: radio

Voor de analoge radioverbinding voorziet Telenet geen nieuw signaal. Er zijn dan ook genoeg manieren om radio te luisteren, waardoor de meeste mensen hier geen last van zullen hebben. Op deze webpagina kan je nagaan of je radio nog een analoge verbinding heeft en worden de alternatieven uitgebreid uitgelegd.

Signaal Switch: televisie

Analoge tv-verbindingen komen daarentegen nog iets meer voor, hoewel het merendeel ook digitaal verloopt intussen. Hier voorziet Telenet wel een nieuw signaal. Het gaat hier om het zogenaamde DVB-C-signaal dat compacter is en waardoor je internetverbinding sneller moet worden. Ook hier voorziet Telenet een hulppagina met een uitgebreid stappenplan zodat je kan nagaan of jouw televisie dit nieuwe signaal kan ontvangen. Qua abonnementsprijzen en beschikbare zenders verandert er hier ten slotte niets. Je blijft hetzelfde betalen en je oude zenders zullen ook via het compacte signaal beschikbaar zijn.

Een exacte datum voor de Signaal Switch geeft Telenet niet. Het gaat hier om een stapsgewijs proces dat in het najaar van 2020 van start gaat waarbij Telenet per regio werkt. Op de website van de Signaal Switch geeft de telecomprovider wel aan dat er tijdig contact met je wordt opgenomen om de overstap aan te kondigen.